Rollen door de sneeuw met 'Down the Road'

Het ijskoude avontuur van Dieter Coppens en zijn reisgezellen van ‘Down the Road’ is goed en wel begonnen. De groep maakte meteen kennis met enkele Finse tradities, en de ene viel al meer in de smaak dan de andere. Dit zijn onze favoriete momenten uit ‘Down the Road’.

In Fins Lapland zijn sauna’s en de daarbij horende duikjes in ijskoud water dagelijkse kost. De reisgezellen van ‘Down the Road’ gingen er dus ook als echte ijsberen voor. Martijn was de eerste die uit de sauna sprong om in de sneeuw te rollen. “Ik heb nooit koud”, zei hij trots. Maar wanneer het tijd was om in een gat in het ijs een duikje te nemen, trok hij zich toch snel terug. “Ik ben een ijsbeer, tot aan mijn enkels.” Lisa ging er dan weer helemaal voor. Ze kroop zelfs twee keer in het water, een keertje voor Hélène, die er niet in kon. Kevin was apetrots op zijn Lisa, en tot over zijn over verliefd.
 
Kevin is jarig, en bij elke verjaardag hoort een fuif. In hun verblijf is een ware discotheek opgezet, waar de reisgenoten zich kostelijk amuseren. Kevin heeft eerst oog op de kriek. “Ik mag drinken!” Al heeft hij het spreekwoord na zijn eerste slok wat fout. “Het is alsof een kat op mijn tong pist!” De reizigers dansen erop los. Het feestvarken gaat er helemaal voor, “breakdansend” met de benen in de lucht.


De volgende ochtend gaat het er even wat rustiger aan toe. Martijn wil in elk geval iets tonen aan Dieter: hij scheert zich intussen zonder hulp van zijn moeder. Sinds de eerste reis drie jaar geleden is hij dus een stukje zelfstandiger geworden. Pieter is die ochtend dan weer wat in zichzelf gekeerd. Hij heeft pijn aan zijn hart, want zijn vriendin is niet mee op reis. Dieter geeft hem advies dat we misschien allemaal wel eens kunnen gebruiken: “Kijk naar wat er wel is, in plaats van wat er niet is.”
 
Na een rustige ochtend is het tijd voor wat activiteit, in de vorm van een langlauftocht. Maar het eerste heuveltje blijkt al een grote uitdaging te zijn. “Dit was geen slim idee van Dieter. Hij had beter een plat stuk genomen”, zegt Pieter. Dieter legt wel lijf en lede in de strijd om iedereen op de sneeuw te krijgen. Een half uur en een hernia later, zijn ze onderweg, maar echt makkelijk blijkt het niet te zijn. De latten zijn niet Hélène haar ding, maar ze wil zich wel bewijzen. Lore toont zich een ware steun en toeverlaat voor de gevallen Lisa. “Ik ben er voor je, ik sta achter je. Roep me maar als je me nodig hebt!”


Aangekomen aan hun bestemming, een blokhut in de idyllische besneeuwde bossen, is het tijd voor een welverdiende lunch. Voor hélène is na de beproeving van twee uur een hotdog met alle sausjes de beste beloning. De rest van de dag staat dan weer in het teken van rust. Kevin zit in de jacuzzi en wil weer door de sneeuw rollen om af te koelen, maar het is hem toch te koud. Terwijl hij weer naar binnen spurt, valt hij in de sneeuw. “Het is gelukt!”, zegt hij dan maar. Een spelletje pictionary om de dag af te sluiten ontaardt voor de mannen dan weer in wat vals spel. Martijn leest zijn woord luidop voor en Kevin negeert zijn kaartje en tekent gewoon wat in hem opkomt. En toch kunnen ze het maar nipt halen van de vrouwen…

Films

Bekijk alles
Top