Factcheckers is terug!

Thomas Vanderveken, Jan Van Looveren en Britt Van Marsenille gaan in het tweede seizoen van Factcheckers onverminderd door met hun missie: checken wat er nu eigenlijk klopt van de tsunami aan berichten, beweringen en weetjes die we dagelijks over ons heen krijgen over vanalles en nog wat. Daarbij hebben ze één doel voor ogen: de waarheid achterhalen en niets dan de waarheid. Bij hun zoektocht gaan ze tot op het bot én komen ze ook geregeld zichzelf tegen.

Thomas, Britt en Jan hebben de voorbije maanden niet stilgezeten: ondanks de moeilijke werkomstandigheden door corona is het trio erin geslaagd een stevige checklist samen te stellen van 24 ‘feiten’ die ze testen op hun waarheidsgehalte. Het resultaat is een nieuwe reeks straffe en onthullende reportages. In de eerste aflevering gaan de presentatoren op zoek naar de werking van malafide slotenmakers die ten allen tijde paraat staan, maar achteraf ook een fikse rekening opstellen zonder extreme werken uitgevoerd te hebben. Verder komen ook nog de betrouwbaarheid van apps om kanker op te sporen, de smerigheid van tandenborstels en middeltjes die helpen tegen muggen aan bod. 

 

Volkswijsheden

Ook VTM heeft een programma waarbij waarheden onderzocht worden. In ‘Ze Zeggen Dat’ gaan Dina Tersago en Andy Peelman op zoek naar de waarheid achter volkswijsheden en bekende beweringen. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat ruiten pas proper worden als je ze kuist met krantenpapier en vragen de presentatoren zich af of haren al dan niet voller terugkomen als je ze scheert.  

Waar Eén zich voor de reeks focust op educatieve en hedendaagse problemen waar de kijker effectief iets van kan leren om vervolgens in het dagelijkse leven te gebruiken, gaan Dina en Andy meer in op algemene volkswijsheden waarvan we niet meteen zitten te wachten op de waarheid erachter. Dat we gemiddeld acht spinnen per jaar tijdens onze slaap inslikken en dat elk bankbiljet wel sporen van cocaïne bevat, dat levert vooral originele en grappige televisie op. 

Factcheckers is vanaf woensdag 2 december om 20:40 te zien op Eén en via VRT NU.

Films

Bekijk alles
Top