Wout Van Aert over 2021: "Ik wil meer vrijheid!"

Sport |

Vrijdagavond werd Wout Van Aert verkozen tot ‘Flandrien van het Jaar’: een onderscheiding van de krant ‘Het Nieuwsblad’ voor de beste Belgische wielrenner van het seizoen. Van Aert kreeg deze prijs in handen van premier Alexander De Croo en blikte vooruit op het komende wielerseizoen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dat Van Aert voor een tweede keer op rij zou winnen stond in de sterren geschreven. De renner uit Herentals had een gigantische voorsprong opgebouwd op concurrenten Evenepoel, Lampaert, Tim en Jasper Philipsen. Dat komt omdat Van Aert in 2020 een dijk van een seizoen heeft gereden. De enige die hem nog had kunnen bijbenen was Remco Evenepoel. Als de jonge renner niet was gevallen tijdens de 'Ronde van Lombardije', was het nog spannend geworden in de race naar deze trofee.

Van Aert liet in 2020 aan de wereld tonen dat hij over genoeg wielertalent beschikt om ook op de weg te schitteren. Hij won dit jaar een rit in de 'Critérium du Dauphiné', twee etappes in de 'Tour de France', een rit in de 'Strade Bianche' en zelfs 'Milaan - San Remo'. Als dat nog niet genoeg is, won Van Aert ook nog eens twee zilveren medailles op het wereldkampioenschap in Imola: een voor de tijdrit en een voor de wegwedstrijd.

Van Aert was alom aanwezig in 2020. Wielerfanaten hebben ondertussen grote verwachtingen voor het volgende seizoen. Die voorbereiding is al bezig: Van Aert neemt deel aan het veldritseizoen en boekte ook daar al succes. In zijn eerste wedstrijd behaalde de Jumbo-Visma-rijder al meteen het podium. 

De Tour of de klassiekers?

Na de uitreiking van de ‘Flandrien van het jaar’-trofee gunde Van Aert de aanwezige pers een blik op de toekomst. De renner gaf aan zichzelf te hebben verrast in de Tour en is ambitieus. “Ik wil meer vrijheid het volgende seizoen.” Het ziet er dus naar uit dat Van Aert zichzelf niet zomaar zal willen opofferen voor een ploegmakker.

Die ploegmakker luisterde vorige zomer naar de naam Primoz Roglic. Deze jonge Sloveen was op weg om de gele trui tot in Parijs te kunnen dragen maar Tadej Pogacar stak daar een stokje voor. We vragen ons dan ook af of Van Aert volgend jaar een gooi wil doen naar de eindoverwinning in de Tour. Hij heeft wat ons betreft alvast de kwaliteiten maar heeft ook nog een belangrijk werkpunt: de bergetappes.

Van Aert is geen klimmer zoals Egan Bernal of Tadej Pogacar. Deze renners kunnen elke berg aan en laat dat nu net dé kwaliteit zijn waarover een Tour-winnaar moet kunnen beschikken. Wil Van Aert echt kans maken op de Tour, dan zal hij zich dus moeten omvormen tot een rasechte klimmer. 

Ondertussen is gebleken dat Van Aert zich heeft toegelegd op de klassiekers. Die liggen hem wonderwel. Mocht hij geen aanspraak maken op een grote rol in de ‘Ronde van Frankrijk’, dan kan Van Aert zich nog steeds richten op de eendagswedstrijden zoals ‘De Ronde van Vlaanderen’, ‘Luik-Bastenaken-Luik’ en ‘de Ronde van Lombardije’. Hij heeft volgens kenners de juiste lichaamsbouw en training om ook deze rondes op zijn palmares te schrijven.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top