Blauwzwart staat vanavond oog in oog met Zenit Sint-Petersburg in de UEFA Champions League. Als Club deze voorlaatste wedstrijd wint, verzekert de ploeg zichzelf van een derde plaats in Groep F. Na twee zware nederlagen (0-3 en 3-0) tegen Dortmund moeten de troepen van Philippe Clement deze keer wel hun weg naar het doel zien terug te vinden.

De start van het seizoen suggereerde dat Club Brugge dit jaar een doelmachine zou worden. De resultaten tegen hun tegenstanders in de Jupiler Pro League waren uitmuntend: 0-4 tegen Eupen, 4-1 tegen Waasland-Beveren, 0-6 tegen Zulte-Waregem en 3-0 tegen Anderlecht.

Maar Brugge lijkt intussen wat panache te zijn verloren. Terwijl ze enkele weken geleden nog drie doelpunten wisten te maken tegen Oostende en twee tegen Mechelen, heeft de Brugse aanvalslinie dezer dagen heel wat moeite om het net te vinden. Dit geldt vooral in de Champions League, waar Brugge slechts drie doelpunten heeft weten te maken in vier wedstrijden: twee tegen Zenit en één tegen Lazio Roma. In beide wedstrijden tegen Dortmund konden de Brugse spitsen niet één keer scoren...

Coach Clement koos dit seizoen vaak voor een 3-5-2 aanvalssysteem met de inbreng van vleugelspelers als Diatta of De Ketelaere, of zelfs voor een 4-3-3 met een trio van aanvallers. Deze strategie heeft al meermaals haar waarde bewezen, waardoor het Brugse gevaar langs alle kanten kan komen. Dit wordt geïllustreerd door het aantal verschillende doelpunten in de kern: de 32 doelpunten die Brugge in alle competities scoorde, werden door twaalf verschillende spelers gescoord. Maar vandaag de dag werkt Clements succesformule niet meer.

Vizier niet op scherp

Brugge heeft in zijn laatste acht wedstrijden amper acht doelpunten gemaakt. Dit gebrek aan scorend vermogen laat zich ook voelen in de tabel. Club kon in die acht speeldagen maar twee keer de drie punten veiligstellen. De Brugse kern liep gelukkig geen averij op. Alle topscorers van het team tekenden present en zijn tot op heden fit: Vanaken (6 goals), Diatta (6 goals), Vormer (3 goals), Badji (3 goals) en Lang (3 goals): niemand van dit groepje miste de laatste acht speeldagen één enkele wedstrijd.

Wat wel lijkt te ontbreken is inspiratie en scherpte voor doel. Tegen Dortmund schoot Club slechts twee keer op doel, tegen Moeskroen acht keer (waarvan één met succes) en tegen Kortrijk op 21 november slechts vier keer. Met zo weinig pogingen op doel kan je natuurlijk niet veel doelpunten maken. Club Brugge mag dan wel de wedstrijd domineren, ze slagen er niet in om te scoren.

Er geldt maar vanavond maar één opdracht in het Jan Breydelstadion: doelpunten maken, doelpunten maken en doelpunten maken. Gelukkig staat de verdediging van Zenit Sint-Petersburg niet te boek als zeer solide. De ploeg uit het ijskoude Rusland moest al acht goals slikken in deze Champions League-campagne en zal ook deze keer met knikkende knietjes aan de aftrap verschijnen. Brugge kan, als het wil, de verdediging van Zenit tuureluurs spelen. Maar dan zullen de viziers van Vormer en co. wel op scherp moeten staan.

De wedstrijd tussen Club Brugge en Zenit St. Petersburg is deze dinsdagavond vanaf 20.45 uur live te zien op Proximus Sports 2. Volg de volledige Champions League op Proximus Sports, beschikbaar in de optie Proximus Pickx All Sports.

De Proximus Pickx dienst biedt een nieuwe "interactieve" modus aan op zijn app (Android & iOS) en op het web. Dankzij deze nieuwe functie kunt u de samenstelling van de teams ontdekken, de statistieken van de wedstrijd analyseren of zelfs de geschiedenis van de wedstrijden tussen de twee clubs in één klik terugvinden. Maar bovenal kunt u met de interactieve videospeler de mooiste wedstrijdacties direct herbeleven, met behulp van het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm. Met deze nieuwe functies ervaar je de prestaties van je favoriete team als nergens anders.