Wereldaidsdag: deze films wakkeren het bewustzijn rond hiv aan

Films | Vandaag is Wereldaidsdag, een internationale dag die gewijd is aan de bewustwording omtrent aids. Met de huidige aidsremmers is de ziekte tegenwoordig goed te behandelen, maar preventie is uiteraard nog steeds de boodschap: beter voorkomen dan genezen. Proximus Pickx ging in het filmarchief op zoek naar films die aids/hiv als thema hebben.

Door Pickx

Deel dit nieuws

An Early Frost (1985)

Een succesvolle advocaat, Michael Pierson (Aiden Quinn), is gay en is nog niet uit de kast gekomen tegenover zijn familie. Als Michael ontdekt dat hij stervende is, moet hij niet alleen uit de kast komen tegenover zijn ouders, maar moet hij ze ook het verschrikkelijke nieuws meedelen dat hij aids heeft…
 
Deze televisiefilm uit 1985 geeft een rauw en complexloos beeld van het begin van de aidsepidemie begin jaren 80. De film maakte het onderwerp bespreekbaar in vele huisgezinnen, door een oer-Amerikaans gezin op te voeren dat met aids te maken krijgt. Het personage van Quinn wordt voorgesteld als een masculiene man, een beeld dat in die tijd indruiste tegen de heersende stereotypen over aids.

Philadelphia (1993)

Deze film met een weergaloze Tom Hanks was een inslaand succes in 1993, met een box office van dik 200 miljoen dollar en twee Oscars. Het sociale drama onder regie van Jonathan Demme won daarnaast ook Golden Globes, de Zilveren Beer van het Filmfestival van Berlijn 1994 (voor Hanks) en een Grammy (voor het lied ‘Streets of Philadelphia’ van Bruce Springsteen, dat de soundtrack sierde).

De plot focust op Andrew Beckett (Tom Hanks), een jonge, succesvolle advocaat die werkt bij een gerenommeerd advocatenkantoor in Philadelphia. Van de vennoten krijgt hij een belangrijke zaak toegewezen, waar hij zich vol overgave op stort. Op een dag stort zijn wereld in als de eerste verschijnselen van de levensgevaarlijke ziekte aids zichtbaar worden: hij heeft wondjes op zijn gezicht. Een van zijn bazen herkent deze verschijnselen, omdat hij ze eerder zag bij iemand die besmet was met aids. Beckett wordt ontslagen onder het mom van ‘incompetentie’, maar hij vermoedt dat zijn geaardheid en ziekte daar voor iets tussen zitten en gaat op zoek naar een advocaat om zijn ontslag aan te klagen. Na een lange zoektocht komt hij uit bij de homofobe Joe Miller (Denzel Washington)…

How to Survive a Plague (2012)

Deze zinderende, Oscargenomineerde documentaire werd overladen met prijzen bij zijn release in 2012. De film geeft op een heldere manier weer hoe aids zich in de begindagen manifesteerde, verspreidde en tot een ware epidemie uitgroeide. Het is een aangrijpend portret van de woede, het verlies en de hoop bij mensen die geconfronteerd worden met de ziekte, maar weigeren om met lede ogen toe te kijken vanop de zijlijn – zelfs wanneer hun eigen dood nakende is.

Dallas Buyers Club (2013)

De marketing bij de release van deze film uit 2013 verklaarde expliciet dat 'Dallas Buyers Club' niet over aids gaat, maar de ziekte is onmiskenbaar een thema in de film. Het verhaal draait rond de waargebeurde exploten van Ron Woodruff, een hiv-positieve cowboy die medio jaren 80 handelde in aidsremmers. Hij deed dat clandestien, want de medicijnen waren niet door de Amerikaanse Food and Drug Administration goedgekeurd.
 
De filmmakers namen hier en daar een loopje met de werkelijkheid, maar de bekroonde acteerprestatie van Matthew McConaughey is gewoon te goed om niet gebiologeerd te kijken. Voor zijn hoofdrol won hij op de 86ste Oscars in 2014 geheel terecht een beeldje in de categorie 'beste acteur'.

Milk (2008)

Deze biopic over de politicus Harvey Milk, de eerste verkozen politicus in Amerika die openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit, werd genomineerd voor acht Oscars, waarvan zowel die voor het scenario als die voor hoofdrolspeler Sean Penn daadwerkelijk werden gewonnen. Daarnaast won de film meer dan vijftig andere prijzen.
 
Het verhaal speelt zich af op het einde van de jaren 70, wanneer de homoseksuele dertiger Harvey Milk (Sean Penn) zich in de Verenigde Staten staande probeert te houden in een algemeen klimaat van homohaat. In 1977 werd hij gekozen als gemeenteraadslid van San Francisco. Milk werd in het stadhuis van San Francisco samen met burgemeester George Moscone doodgeschoten door het afgetreden gemeenteraadslid Dan White, een man met homofobe opvattingen. De directe aanleiding was een politiek geschil over het herbenoemen van White.
 
Harvey Milk groeide uit tot een icoon voor de burgerrechtenbeweging en de gelijkberechtiging van homoseksuelen in de Verenigde Staten, maar ook daarbuiten. Hij heeft niet alleen veel betekend voor de rechten van de homogemeenschap; hij smeedde ook politieke coalities die wars waren van eigenbelang of politieke agenda’s, maar het algemeen belang dienden. Hij had een grote verenigingsfactor, in een klimaat waarin vooroordelen en homofoob geweld de norm waren.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top