Alan Rickman in vijf leuke weetjes

Vorige maand kwam het nieuws aanwaaien dat de dagboeken die acteur Alan Rickman tot aan zijn dood in 2016 bijhield worden gebundeld tot een groot boek. De 27 handgeschreven “geestige, roddelachtige en ronduit openhartige” gedachten over zijn leven en carrière verschijnen als bundel in het najaar van 2022. Naar aanleiding van dat heuglijk nieuws bundelt Proximus Pickx vijf leuke weetjes over de betreurde Engelse acteur, die bij het grote publiek voor eeuwig bekend zal staan als Severus Snape uit de 'Harry Potter'-filmsaga.

1. Zijn eerste job was graficus

Rickman heeft toneelschool gedaan als tiener, maar zijn eerste job was graficus. Hij studeerde grafisch design aan het Chelsea College of Art and Design, gevolgd door een graduaat aan de Royal College of Art. Daarna richtte hij samen met enkele vrienden een eigen grafisch bureau op: Graphitti.

2. Hij was een laatbloeier als acteur

Hij oogstte succes in de wereld van grafisch design, maar toch bleef Rickman altijd aangetrokken tot zijn eerste liefde: het acteren. Toen hij aan de slag was als grafisch ontwerper, stuurde hij een brief naar de Royal Academy of Dramatic Art met de vraag om auditie te mogen doen. “Ik werd al een dagje ouder”, vertelde Rickman in 1992 aan GQ. “Als ik ooit nog wou acteren in mijn leven, moest ik me er toen echt toe aanzetten, dacht ik.” Op zijn 26ste deed Rickman auditie met een speech van Richard III, en hij kreeg prompt een beurs voor de prestigieuze acteeracademie.

3. Hij maakte eerst naam in Amerika

Rickmans grote doorbraak kwam er niet via film, maar op de planken. Hij speelde Vicomte de Valmont in ‘Les Liaisons Dangereuses’, een productie van de Royal Shakespeare Company, in 1985. Toen het stuk in 1987 Broadway aandeed, rees de ster van Rickman: hij werd voor zijn vertolking genomineerd voor zowel een Tony als Drama Desk Award.

4. Hij verscheen ei zo na in ‘Four Weddings and a Funeral’

Hugh Grant was niet de eerste keus voor de rol van Charles in Grants doorbraakfilm ‘Four Weddings and a Funeral’. Scenarist Richard Curtis vond Grant aanvankelijk te knap voor de rol. In een bepaalde productiefase werd Alan Rickman overwogen voor de rol. Gelukkig voor Grant werd de casting nog herzien. 

5. Hij beschikte volgens de wetenschap over de ‘perfecte mannenstem’

In 2008 werden enkele onderzoekers belast met de analyse van stemfragmenten van meer dan 50 mensen, met als doel het uitvissen hoe de ‘perfecte’ menselijke stem klinkt. Uit het onderzoek bleek dat de perfecte mannenstem een combinatie is van de stem van Rickman en Jeremy Irons.

“Als mens weten we instinctief welke stemmen rillingen sturen over onze rug, en welke ons vervullen met walging”, verklaarde een onderzoeker. “De emotionele respons die onze onderzoeksgroep uitstuurde bij het horen van de stemmen was soms verrassend, en verklaart in zekere zin op welke basis stemacteurs of radiopresentatoren geselecteerd worden.”
 
Actrice Helen Mirren leek die wetenschappelijke stelling te bevestigen toen ze over Rickman sprak na diens overlijden: “Alan was een grootheid: fysiek, mentaal en als artiest. Hij had het profiel van een Romeinse keizer. Hij was uniek, met een stem die zowel zoetheid als een verstopt stilettomes kon suggereren.”

Films

Bekijk alles
Top