Dit is waarom Wentworth Miller kapt met ‘Prison Break’

Series | De Amerikaanse acteur Wentworth Miller stopt met zijn hoofdrol van Michael Scofield in ‘Prison Break’. In een uitvoerige Instagrampost motiveerde hij zijn beslissing.

Door Pickx

Deel dit nieuws

“Ik kap ermee. Met ‘Prison Break’. Officieel”, zo kondigde Miller zijn exit uit de Amerikaanse televisieserie aan. Miller kwam in 2013 uit de kast, nadat hij eerder geruchten rond zijn seksuele geaardheid ontkend had. Hij wil nu “niet langer heteroseksuele personages” spelen omdat “hun verhalen tot in den treure toe verteld zijn”.
 
De ster speelde Scofield in de eerste vier seizoenen van de reeks, van 2005 tot 2008, alvorens terug te keren in een revival van 9 afleveringen in 2017. Dat seizoen werd wel niet zo enthousiast onthaald als zijn voorgangers, maar is er het voorbije jaar gespeculeerd over een zesde seizoen. Maar dat zal dus zonder Miller zijn.

Homofobe opmerkingen

“Als je een fan bent van de show, begrijp ik dat dit teleurstellend is. Sorry”, schrijft Miller nog op Instagram. Sinds zijn doorbraak in ‘Prison Break’ maakte Miller ook naam in het DC Universum met zijn rol van Leonard/Captain Cold in ‘The Flash’, ‘Legends of Tomorrow’ en ‘Batwoman’. Tijdens de cross-over ‘Crisis On Earth-X’ schreef Miller geschiedenis toen hij en zijn partner The Ray (Russell Tovey) elkaar kusten – één van de eerste keren ooit dat twee mannelijke superhelden elkaar kusten op tv.
 
De 48-jarige acteur kaart ook aan hij zijn fans dankbaar is voor hun steun, maar anticipeert tegelijk op negatieve, homofobe opmerkingen. Hij schakelde de optie om te reageren op zijn post uit, “om te voorkomen dat queer kinderen die zijn pagina bezoeken te maken krijgen met online gepest en ongepaste uitspraken van vreemden”.

LGBTQ-pionier

Miller is één van de eerste homoseksuele acteurs/actrices die openlijk weigert om nog langer heteroseksuele personages te vertolken, en is daarmee een pionier in de LGBTQ-gemeenschap. Andere openlijk homoseksuele acteurs/actrices die in de loop van hun carrière tal van heteroseksuele personages vertolkt hebben zijn onder anderen Jonathan Bennett, Jodie Foster, Zachary Quinto, Elliot Page, Cynthia Nixon, Luke Evans, Neil Patrick Harris en Jim Parsons.

Omgekeerd speelt Selena Gomez binnenkort de lesbische bergbeklimster Silvia Vasquez-Lavado. Heteroseksuele acteurs Timothée Chalamet en Armie Hammer speelden verliefde homo's in 'Call Me By Your Name'.  Cisgenderacteur Jeffrey Tambor speelde een transgendervrouw in 'Transparent'. Nick Robinson speelde een jonge homo die worstelt met zijn identiteit in  'Love, Simon'.

De beslissing van Miller wordt luid toegejuicht, maar hier en daar valt de opmerking dat er nu eenmaal weinig homorollen beschikbaar zijn voor LGBTQ-acteurs, en dat sommige LGBTQ-acteurs daarom noodgedwongen heteroseksuele rollen moeten aanvaarden als ze aan de bak willen komen.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top