Lennart Mertens scoorde vrijdagavond de enige goal in de wedstrijd tussen SK Deinze en Club NXT. De goalgetter van de Oranjehemden kopte een kwartier voor tijd in echte spitsenstijl het leer voorbij een kansloze Shinton en bezorgde zo zijn team drie punten in de plaats van één punt.
De goal van Mertens was dus cruciaal voor het resultaat van zijn team, en dat was niet voor het eerst dit seizoen. Van de zes goals die de sterke aanvaller scoorde, leverden er vijf rechtstreeks extra punten op. Enkel zijn eerste goal van het seizoen had geen invloed op het resultaat (3-2 verlies bij Seraing). Zijn vijf volgende goals leverden Deinze zes extra punten op.

Geen enkele andere speler uit 1B is per goal zo belangrijk voor zijn team. Georges Mikautadze haalde wel al meer punten op voor Seraing (10 punten uit vijftien goals), maar de Franse spits scoorde dus ook regelmatig goals die geen invloed hadden op het resultaat. Ook Dante Vanzeir (11 goals, 5 extra punten) scoort vlotter, maar ook vaker op minder belangrijke momenten.

Ook vorig seizoen was Mertens trouwens van groot belang voor zijn team. De 28 goals die hij toen scoorde, leverden rechtstreeks 22 extra punten op. Als Mertens scoort, gaat dat dus quasi altijd gepaard met puntengewin voor de Oost-Vlamingen.