Dompel je onder in Cyberpunk voor Cyber Monday

Vandaag staat in onze kalenders aangeduid als Cyber Monday, de uitgelezen dag voor online aankopen. In het film- en televisielandschap is het dan weer de dag voor stromingen als cyberpunk, die onderwerpen als technologie en de impact ervan op de maatschappij weergeeft. Proximus Pickx biedt een blik op enkele klassiekers in het genre.

Sciencefiction, cyberpunk, synthwave, biopunk… De subgenres zijn legio, en allemaal komen ze op dezelfde kernonderwerpen terug: de intriges van de technologie. De werelden die geschetst worden, zijn vaak somber en dystopisch, en tonen de technologie die te ver ging.
 
Van de klassieke roman ‘1984’ en zijn Big Brother tot de aanstormende game ‘Cyberpunk 2077’ – de thema’s drongen intussen al elke vorm van media binnen. De bewegingen slaan overal aan omdat ze vaak de vergelijking maken met onze eigen wereld en technologische vooruitgangen die misschien niet altijd in ons voordeel zijn. Ze leggen veelal de vinger op de wonde van Big Tech die weleens te veel macht zou kunnen hebben over onze levens. Logisch dus dat ook televisie- en filmmakers er de mosterd halen.

Blade Runner (1982)

Waarschijnlijk is ‘Blade Runner’ voor het grote publiek het populairste stuk media uit het cyberpunkgenre. De film dompelt ons onder in een dystopische toekomst, waarin  de gigantische Tyrell Corporation namaakmensen – de zogenaamde replicants – heeft gefabriceerd om in buitenaardse kolonies te werken. Midden in een futuristisch Los Angeles moet Rick Deckard (Harrison Ford) een groep rebellerende replicants opsporen. De vraag is: wie heeft nog het meeste empathie, de mens of de robot?
 
De visuele flair van de film is een referentie geworden voor de cyberpunkstijl, net als voor neo-punk en synthwave. De beelden staan bol van de gedimde lichten, regenachtige straten en neonlichten die in vreemde talen woorden spellen. Het vervolg, ‘Blade Runner 2049’ van Denis Villeneuve uit 2016, doet niet onder voor het origineel.
 
Beide films zijn beschikbaar in de VOD-catalogus van Proximus Pickx.


THX 1138 (1971)

Deze film is pakken minder bekend dan ‘Blade Runner’, maar blijft desalniettemin een klassieker voor fans van sciencefiction en dystopische samenlevingen. De film is geregisseerd door George Lucas en geproduceerd door Francis Ford Coppola. Het is het eerste werk van Lucas, jaren voor hij met ‘Star Wars’ hoge toppen zou scheren, en is een herwerking van zijn afstudeerfilm. Hij ontmoette Coppola als stagiair en de meesterfilmer stelde aan de jonge Lucas voor om samen een film te maken.
 
Het verhaal brengt ons naar een toekomst waar mensen door een robotpolitie onder de knoet gehouden worden, en waar het gebruik van drugs die emoties onderdrukken verplicht is. Relaties, vrijetijdsbestedingen en familiebanden zijn taboe. Op een dag stopt een man met het innemen van zijn pillen, waardoor de echte wereld zich aan hem openbaart.


The Matrix (1999 – 2003)

Een niet te negeren icoon in het genre is de ‘Matrix’-saga. De eerste film uit 1999 van de gezusters Wachowski veroorzaakte een ware stormloop op de cinemazalen. De twee opvolgers genoten iets minder populariteit, maar zijn desalniettemin het bekijken waard.
 
Het scenario vervoert ons naar een toekomst waar machines de macht hebben gegrepen en de mensheid onderdrukken, zonder dat die ook maar iets doorhebben. Zij vertoeven namelijk in de virtuele wereld van de Matrix. Naast het feit dat het verhaal talloze metafysische vragen over het mysterie van ons bestaan opwerpt, ziet de film er ook nog eens uniek en revolutionair uit.
 
De trilogie is te zien in de VOD-catalogis van Proximus Pickx.
 
Het vierde deel van de iconische saga komt eraan in december 2021. Details over de verhaallijn of de cast, zijn nog niet bekend.


Black Mirror (2011 – 2019)

Dit zou de serie moeten zijn waar we onmiddellijk aan denken. ‘Black Mirror’ omvat namelijk alle aspecten van de dystopische cybergenres. De vaak zwartgallige serie toont in elke aflevering een stukje technologie dat in een nabije toekomst weleens ontwikkeld zou kunnen worden. Telkens zien we personages die worstelen met de onzekerheid en de uitdagingen die de technologie met zich meebrengen. De blik die ‘Black Mirror’ op de wereld werpt is om met kippenvel van ineen te krimpen.
 
De vijf seizoenen van ‘Black Mirror’ zijn beschikbaar op Netflix.
 
Eervolle vermeldingen zijn voor de series ‘Westworld’ en ‘Altered Carbon’, eveneens uitstekende voorbeelden van het genre.


Series

Bekijk alles
Top