Waarom je Schindler's List absoluut moet bekijken

Dag op dag 27 jaar geleden ging 'Schindler's List' in première. De film uit de koker van Steven Spielberg wordt vandaag de dag beschouwd als een echte klassieker in het genre. Hieronder lijsten we 5 redenen op waarom je deze film absoluut moet bekijken.

Films over de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust, je kunt er haast de straatstenen mee leggen. En toch komt geen enkele ook maar aan de enkels van 'Schindler's List'. De film van Steven Spielberg schetst het verhaal van een Duitse industrieel die zoveel mogelijk joden van de deportatie tracht te redden.

Waargebeurd verhaal

Het verhaal van Oskar Schindler is waargebeurd. Wat de film nog wat extra cachet geeft, aangezien we zien tot wat een man in staat is om iemand anders leven te redden. Oskar Schindler heeft het leven gered van liefst 1.200 joden, wat hem de titel Rechtvaardige onder de Volkeren opleverde. Het bewijs bovendien dat in het leven niets zwart of wit is en lang niet alle Duitsers volmondig achter de nazi's stonden.

Liam Neeson

We kennen hem vooral van zijn rollen vol mannelijke viriliteit, maar in 'Schindler's List' vertolkt Liam Neeson Oskar Schindler met brio. Hij portretteert tot in de perfectie dit ambivalente personage dat nu eens druk bezig is met het redden van joden, dan weer om zoveel mogelijk rijkdom te vergaren met dank aan de joden en op de kap van de nazi's. Sowieso is dit een van Neesons glansrollen.

Ralph Fiennes

Ook al is hij vandaag de dag zeer gekend, vooral omwille van zijn vertolking van Voldemort in de Harry Potter-saga, is het in 'Schindler's List' dat Ralph Fiennes zijn eerste grote rol te pakken kreeg. Hij vertolkt er Amon Göth, de perverse en sadistische kampdirecteur die Schindler geregeld van weerwoord dient. Een rol die hij met brio vervult en hem een BAFTA voor beste acteur in een bijrol oplevert.

De muziek

Een andere reden om de film als de bliksem te bekijken, is zijn indrukwekkende score. Het is John Williams, de man achter de soundtracks van 'Star Wars', 'Jurassic Park' en 'Indiana Jones' en trouwe vriend van Steven Spielberg, die voor deze film enkele van de songs die tot de beste muziek uit de filmgeschiedenis behoren schreef. Muziek vol emoties die de film nog net dat tikkeltje extra geeft. Williams mocht er dan ook meer dan terecht de Oscar voor in ontvangst nemen.

In de wereldwijde top 10

Zelfs al bekijk je maar 10 films in je leven, dan nog moet 'Schindler's List' daar absoluut bij. Waarom? Omdat hij deel uitmaakt van het cinematografische werelderfgoed. Het American Film Institute plaatst hem op de 8ste plaats in haar top 100. En ook volgens de referentiesite IMDb prijkt hij op de 8ste plaats van beste films ooit gemaakt. Dus, waarop wacht je nog?

'Schindler's List' is beschikbaar in de Netflix-catalogus.

Films

Bekijk alles
Top