Wat je nog niet wist over Ben Stiller

Hollywood-icoon Ben Stiller blaast vandaag 55 kaarsjes uit. De acteur vervelde de afgelopen jaren van een komediegigant naar een gerespecteerd regisseur. Proximus Pickx nam een duik in zijn levensverhaal en kwam terug met deze leuke weetjes.

Acteren zit hem in het bloed

Dat Ben Stiller een rastalent is als acteur komt niet als een verrassing als je weet dat zijn ouders allebei furore maakten in het wereldje. Vader Jerry Stiller, die afgelopen mei op 92-jarige leeftijd overleed, zou hoofdzakelijk een belletje moeten doen rinkelen voor zijn rol in 'Seinfeld', terwijl moeder Anne Meara onder meer een Golden Globe-nominatie en vier nominaties voor de Emmy's op haar palmares heeft staan. Dat acteren in het gezin-Stiller, met ook nog Bens jongere zus Amy, een familiegebeuren was, blijkt uit het feit dat ze alledrie op de set stonden voor 'Heavyweight'. Ben nam er, samen met zijn vader, de rol van Tony Perkins op zich, terwijl zijn ouders de rollen van the Bushkins vertolkten. Later zou Jerry ook nog vaak figureren in films van de hand van zijn zoon, zoals de rol van Maury Ballstein in 'Zoolander'.

Leider Frat Pack tegen wil en dank

Filmrecensenten houden ervan om een schare gelijkaardige acteurs die bovendien vaak in elkaars films verschijnen te groeperen. Zo is er bijvoorbeeld de Rat Pack, met onder andere Frank Sinatra, Dean Martin en Joey Bishop, uit de jaren 60 en de Brat Pack, met Demi Moore, Emilio Estevez en Rob Lowe uit de jaren 80. Stiller werd, op zijn beurt, uitgeroepen tot de leider van de zogenaamde Frat Pack, een schare comedians die vaak aan elkaars zijde schitterden in komedies van de jaren 90. Naast Stiller werden onder meer Vice Vaughn, Steve Carrell en Owen Wilson tot de Frat Pack gerekend. Zelf is Stiller een koele minnaar van de term. "De term Frat Pack is niet meer en niet minder dan een verzinsel. De groep bestaat niet, maar het rijmt en dan moet er wel een grond van waarheid inzitten zeker?", klok het cynisch tijdens een radio-interview.

Verschijnt in videoclips als tussendoortje

Ben Stiller mag dan al een 50-tal films op zijn actief hebben, toch haalt hij zijn neus niet op voor een klein cameo-rolletje in een videoclip. Het bekendst is zijn passage in 'Rollin', de monsterhit van Limp Bizkit. In de videoclip houden Ben Stiller en mede-acteur Stephen Dorff zanger Fred Durst voor een hotelbediende en overhandigen ze hem de sleutels van hun Bentley Azure, waarna Durst er de stad mee door cruiset. Durst en Stiller zijn goede vrienden en wilden op die manier elkaar eer betonen. Fred Durst kreeg namelijk ook een rolletje in Stillers film 'Zoolander'. Stiller is voorts ook nog onder meer te zien in de videoclip van Travis' single 'Closer' en 'Tribute' van Tenacious D.

Vervelt van komedieacteur naar serieuze regisseur

Als acteur staat Stiller te boek als een van de vaandeldragers van de komedies. Denken we bijvoorbeeld maar aan 'Zoolander', 'Night at the Museum' en de 'Meet the Fockers'-trilogie. In zijn werk als regisseur en producer is het echter voornamelijk de bejubelde dramareeks 'Escape at Dannemora' die in het oog springt. De serie met Benicio del Toro, Patricia Arquette en Paul Dano in de hoofdrollen sleepte een Golden Globe in de wacht en verzamelde ook liefst 12 nominaties voor de Emmy's. Zelf zei Stiller genoten te hebben van de switch. "Wanneer je aan een komedie werkt, dan is de verwachting er steeds dat er gelachen moet worden. Als je aan een drama werkt, is die er helemaal niet. Dus je kan het gewoon laten voor wat het is. De scènes draaien om zichzelf en zijn er niet om een lach op te wekken. Als er dan toch humor in vervat zou zitten, dan is dat niets meer dan een leuke bonus."

Wees regie van Good Will Hunting van de hand, omdat hij Damon en Affleck niet kende

Toch zal één beslissing wel nog een tijdje aan hem blijven knagen. In de jaren 90 kreeg hij namelijk het scenario van 'Good Will Hunting' aangeboden, maar Stiller wees het van de hand. De reden? Hij had geen flauw benul wie Matt Damon en Ben Affleck, de auteurs die een Oscar in de wacht zouden slepen voor hun scenario en later hoge ogen zouden gooien als acteurs, waren. Een aantal jaren geleden bekende hij in een interview dat dat zijn grootste spijt was. "Ik herinner me dat mijn agent me het scenario voor 'Good Will Hunting' doorstuurde, en ik vroeg me af 'wie zijn Affleck en Damon in 's hemelsnaam? En waarom zijn ze verbonden aan dit project?' Nee, dank u! Nu zou ik daar wellicht anders over oordelen", klonk het openhartig.

Films

Bekijk alles
Top