Plagiaat of origineel? Deze films werden ervan beschuldigd de mosterd ergens anders te hebben gehaald

Films | Ieder jaar trakteert Hollywood cinefielen wereldwijd op een verse lading kijkvoer. De ene film blijft daarbij al wat langer plakken dan de andere, maar wist je dat sommige blockbusters beschuldigd werden van plagiaat? Proximus Pickx dook in het filmarchief en spitte volgende zaken boven.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Disturbia versus Rear Window

Beginnen doen we met 'Disturbia', de thriller uit 2007 van de hand van D.J. Caruso. De film met Shia LaBeouf in de hoofdrol mag dan bij veel mensen niet meteen een belletje doen rinkelen, het meesterwerk waarmee hij vergeleken wordt doet dat wel. Voor velen is 'Disturbia' namelijk niets meer en niets minder dan een flauw afkooksel van de Hitchcock-klassieker 'Rear Window'. Beide films volgen namelijk een hoofdpersonage dat aan huis gekluisterd is en er dus niets beter op vindt dan zijn omgeving nauwgezet te beginnen observeren. Beiden raken ze ervan overtuigd dat ze door hun verrekijkers een psychopaat op het spoor zijn gekomen. Die gelijklopende plotlijnen overtuigden de erfgenamen van auteur Cornell Woolrich, wiens kortverhaal 'It Had to Be Murder' aan de grond lag van Hitchcocks klassieker, ervan om een rechtszaak aan te spannen. Die werd echter verticaal geklasseerd door een rechter in New York. Volgens haar waren "de plots maar gelijklopend wat betreft een aantal onbeschermde algemeenheden". "Waar 'Disturbia vol is van subplots, omvat het kortverhaal er geen enkele", klonk het voorts. "De setting en toon van het kortverhaal zijn statisch en gespannen, terwijl de setting en toon van 'Disturbia' dynamischer is en vol humor en tienerliefde". En daarmee was de kous af.

Avatar

Een kaskraker als James Camerons 'Avatar' leent zich natuurlijk gemakkelijk tot beschuldigingen van plagiaat. Want zeg nu zelf, wie wil er geen graantje meepikken van een blockbuster die liefst 2,7 miljard dollar (2,25 miljard euro) in het laatje bracht? Een snelle speurtocht op het internet leverde liefst vier verschillende rechtszaken op. Allemaal mensen die in mindere of meerdere mate beweerden dat het idee van de film berustte op hun eerder werk of ideeën. Ook al zijn de gelijkenissen qua plotlijnen soms treffend, toch is het moeilijk te bewijzen of Cameron zijn mosterd wel degelijk bij hen heeft gehaald. Al is de vermaarde regisseur die volop aan de slag is met vervolgfilms voor zijn kaskraker geen onomstreden naam in het wereldje. Voor een van zijn eerdere successen 'The Terminator' moest hij namelijk toegeven dat zijn verhaal wel veel gelijkenissen bevatte met enkele afleveringen van de serie 'Outer Limits' van Harlan Ellison. En dus werd de man maar opgenomen in de credits voor de film die de doorbraak betekende voor zowel de regisseur als hoofdrolspeler Arnold Schwarzenegger.

The Island versus Parts: The Clonus Horror

Ook een andere wereldvermaarde regisseur, Michael Bay, is geen onbesproken blad als het op vermeend plagiaat aankomt. In zijn film 'The Island' uit 2005, die verhaalt over een parallelle wereld waarin klonen worden bewaard om indien nodig hun organen te transplanteren naar hun origineel, zijn de gelijkenissen met 'Parts: The Clonus Horror' uit 1979 zo opvallend, dat Bay en Dreamworks voor de rechter worden gesleept. Eerst ontkennen de regisseur en het bedrijf nog in alle toonaarden, maar wanneer een rechter de klacht ontvankelijk verklaart, besluiten ze de zaak in der minne te regelen voor een niet nader genoemde som van 7 cijfers. De Amerikaanse regisseur draait er trouwens ook zijn hand niet voor om ideeën te puren uit zijn eigen ouder werk. Zo blijkt een scène uit 'Transformers: Dark of the Moon' haast frame per frame overgenomen uit 'The Island'. Bovendien recupereerde dezelfde film ook een scène uit 'Pearl Harbor', een andere van Bay's films. Kwestie van jezelf eer te betuigen...

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top