Lous and the Yakuza en Zwangere Guy grote winnaars op Red Bull Elektropedia Awards

Geen spetterende liveshow dit jaar, maar de prijsuitreikingen voor elektronische en alternatieve muziek ging gisterenavond wel door met een verrassende online editie. Lous and the Yakuza kreeg op de Red Bull Elektropedia Awards 2020 de titel ‘Artist of the Year’, Zwangere Guy kreeg de prijs voor ‘Best Album’ en de Marc Meulemans Award voor het beste artwork.

De Red Bull Elektropedia Awards gingen noodgedwongen digitaal, maar dat betekent niet dat de muziekprijzen voor het Belgische nachtleven minder hard gevierd werden. Le Motel, Zwangere Guy en Lous and the Yakuza sleepten respectievelijk 6, 6 en 5 nominaties in de wacht en waren dus de grote kanshebbers van de avond. De drie podiumplaatsen in de tien categorieën, zoals gekozen door het publiek en een vakjury, werden gisterenavond met een vleug humor en zelfrelativering bekendgemaakt in een livestream, die in goede banen werd geleid door gasten als Arno, Flo Windey, Chrostin en Average Rob.
 
Zwangere Guy ging vorig jaar nog met vier awards naar huis, dus het was ook dit jaar uitkijken naar de prestaties van de Ukkelse rapper. Hij loste de verwachtingen in, want zijn plaat ‘BRUTAAL’ werd bekroond als ‘Best Album’, en kreeg de prijs voor de beste artwork. In misschien wel de belangrijkste categorie, die van ‘Artist of the Year’, strandde hij op de tweede plaats.
 
De gouden medaille in die categorie was voor de Brusselse Lous and the Yakuza, de  podiumnaam van Marie-Pierra Kakoma, de Congolees-Belgische artieste die met ‘Tout est Gore’ en ‘Dilemme’ zelfs Queen of Pop Madonna kon overtuigen. “Bedankt uit de grond van mijn hart, want deze prijs betekent veel voor mij”, reageerde ze. In de categorieën ‘Best Song’ en ‘Best Album’ scoorde ze een verdienstelijke tweede plaats.

Hoogstandjes

Het beste nummer van het jaar is volgens de Red Bull Elektropedia Awards ‘God Bless’ van Hamza en Damso. De beste EP was die van producer Ashley Morgan, maar de award voor de beste producer ging dan weer naar Charlotte de Witte. De beste remix was Susobrino’s versie van ‘Alibi’ van Tsar B en in de categorie ‘Fresh on the Scene’ viel David Numwami in de prijzen.
 
Het beste platenlabel is voor het tweede jaar op rij Fake Records, waar onder anderen Brihang en IKRAAAN bij aangesloten zijn. Eefje de Visser en regisseur Tobi Johnson hadden met ‘Bitterzoet’ de beste video. Brusselaar Le Motel kon dan weer geen enkele van de zes nominaties verzilveren. In de categorie ‘Best Producer’ kreeg hij wel de tweede plaats.
 
De hoogtepunten van de prijsuitreiking waren dit jaar niet alleen de muzikale hoogstandjes, maar ook de sketches waarmee de prijzen aan elkaar gepraat werden. Altijd al willen weten hoe het West-Vlaams van Brihang klinkt voor een Fransman, of wat het beste moment in het leven van Sociaal Incapabele Michiel is? Dan kan je de prijsuitreiking hier herbekijken.

Muziek

Bekijk alles
Top