Reacties op overlijden Maradona: “Diego is niet dood, hij is onsterfelijk”

Sport | Diego Armando Maradona is niet meer. Een van de allergrootste voetballers ooit liet gisteren het leven aan de gevolgen van een hartstilstand op 60-jarige leeftijd. De hele (voetbal)wereld rouwt om de dood van ‘El Diego’. Van overal stromen er massaal reacties binnen. Een kleine bloemlezing.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een van de eersten die reageerde, was die andere voetballegende, de Braziliaan Pelé. “We zullen hierboven vast en zeker samen nog eens een balletje trappen", liet hij in een korte mededeling weten. De nabestaanden van nog zo’n grootheid, Johan Cruijff, wensen Maradona een vredige rustplaats toe. “Jij bent voor eeuwig”, staat te lezen op Twitter.

Lionel Messi, vandaag de vaandeldrager van het Argentijnse voetbal, spreekt van een zeer trieste dag voor alle Argentijnen en het voetbal. “Hij verlaat ons maar gaat niet weg, want Diego is eeuwig. Ik wil zijn familie en vrienden sterkte wensen.” Ook zijn eeuwige rivaal Cristiano Ronaldo liet zich niet ongemoeid. “Vandaag neem ik afscheid van een vriend en neemt de wereld afscheid van een eeuwig genie”, schrijft  Ronaldo. “Een van de beste ooit. Een ongeëvenaarde goochelaar. Hij vertrekt te vroeg, maar laat een erfenis na zonder grenzen en een leegte die nooit zal worden gevuld. Rust zacht, geweldenaar. Je zal nooit vergeten worden.”

Voor Zlatan Ibrahimovic kan Maradona niet sterven. “Hij is onsterfelijk. God creëerde de beste voetballer aller tijden. Hij zal voor altijd blijven leven.”


Excuses van Dries

Ook vanuit Belgische zijde stromen er natuurlijk reacties binnen. Dries Mertens, speler bij het Napoli waar Maradona furore maakte, schreef een uitgebreid bericht op Instagram. "Toen ik 7 jaar geleden hoorde dat ik voor Napoli kon tekenen, moest ik meteen denken aan de magische dingen die ik jou had zien doen in het shirt van Napoli", aldus Mertens. "De voorbije jaren is mijn naam vaak in één adem genoemd met de jouwe. Daarvoor wil ik me excuseren, want ik zou nooit op gelijke hoogte kunnen staan met jou."

"Wat jij gedaan hebt voor "onze" stad zal de geschiedenis ingaan. Vanaf morgen wordt het een nog grotere verantwoordelijkheid om het truitje van Napoli te dragen. Napoli heeft vandaag een stukje van zijn ziel verloren. Je zult ons voor altijd inspireren. Het was een eer je te mogen ontmoeten. Vaarwel, mijn idool."

Jean-Marie Pfaff, die enkele keren oog in oog stond met Maradona (waaronder de halve finale van het WK 1986, red.), reageerde aangeslagen op de dood van Maradona. "Diego was een heel gewone sympathieke volksjongen. Je kon ongelooflijk lachen met hem. Hij zal een leegte achterlaten, als voetballer en als mens." Het Twitteraccount van de Rode Duivels beaamde de woorden van Pfaff. “Het was een eer om tegen je te spelen, Diego.”



Verwarde ziel, met uniek talent

Niet alleen de voetbalwereld rouwt overigens om ‘Don Diego’. Ook tot ver daarbuiten staat men stil bij de dood van ‘Pluisje’. Landgenoot paus Franciscus, een fervente voetbalfan, liet via zijn woordvoerder weten dat hij de overleden voetballer “in zijn gebeden zal herdenken” en dat hij “met genegenheid terugdenkt aan de keren dat hij hem de afgelopen jaren ontmoette”.

"De sportwereld in het algemeen en voetbal in het bijzonder heeft sinds vandaag een leegte", schrijft de Spaanse tennislegende Rafael Nadal. "Maradona was een van de grootste atleten in de geschiedenis. Wat hij deed in het voetbal blijft voor altijd. Mijn oprechte condoleances en condoleances aan zijn familie, de voetbalwereld en heel Argentinië." Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), ziet een grootheid verdwijnen. “Je was een verwarde ziel, maar je hebt de wereld in vervoering gebracht met je unieke voetbaltalenten. Rust in vrede.”

Atletieklegende Usain Bolt plaatste wat foto's van hem en Maradona. “RIP voor een legende”, staat er bij een foto waar Maradona het gekende zegegebaar van Bolt maakte.

Ook heel wat politieke notabelen nemen afscheid van Maradona. “Ik betwijfel of we ooit nog een speler als Maradona zullen zien", reageerde Argentijns president Alberto Fernandez. "Het beste aan Diego is dat hij echt was, niet nep.” Een gelijkaardig geluid bij Napolitaans burgemeester Luigi de Magistris. "Hij was de meest immense voetballer aller tijden. Diego liet ons volk dromen, hij verloste Napels met zijn genie. Diego, Napolitaan en Argentijn, je gaf ons vreugde en geluk! Napels houdt van je.” De Argentijnse regering kondigde overigens drie dagen van nationale rouw aan vanwege het overlijden van Maradona.


De documentaire 'Diego Maradona' van regisseur Asif Kapadia is overigens te bekijken in de Op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top