“Zwart” neemt elke mogelijke betekenis aan op Black Friday

Waar de naam Black Friday precies vandaan komt, is niet helemaal zeker. De straten en de winkels die zwart zien van het volk, de cijfers van de winkeliers die eindelijk niet meer in het rood staan en de goudcrash van 1869 worden allemaal genoemd als mogelijke verklaringen. Stormlopen op winkels zijn dit jaar om welbekende redenen uit den boze, maar Proximus Pickx biedt wel enkele films aan met korting in de VOD-catalogus onder de categorie “Black Friday”. Ook daarin is het begrip op verschillende manieren te interpreteren.

A Simple Favor

In de film ‘A Simple Favor’ staat “Black” voor de zwarte humor. Alleenstaande moeder Stephanie (Anna Kendrick) leert Emily (Blake Lively) kennen en de twee sluiten al snel een ongewone vriendschap. Wanneer Emily plots verdwijnt trekt Stephanie op onderzoek uit. Wat ze ontdekt, overtreft al haar verwachtingen. Moorden, oplichtingen, een geheime tweeling, een smak geld en een mysterieus complot openbaren zich voor haar ogen. Comedyregisseur Paul Feig haalde zijn duisterste kantje boven voor deze film.
 
‘A Simple Favor’ is beschikbaar in het Black Friday-aanbod in de VOD-catalogus van Proximus Pickx.


Selma

Met ‘Selma’ staat de “Black” in Black Friday niet alleen voor de winkels die zwart zien van de shoppers, maar ook voor “black power”. In de film probeert Martin Luther King Jr. het stemrecht voor zwarte Amerikanen af te dwingen. Hij gaat in gesprek met president Lyndon B. Johnson, maar die wil niet te snel handelen om het vertrouwen van de zuidelijke staten niet te verliezen. Dus organiseert King in 1965 een mars van Selma naar Montgomery in de staat Alabama, waar zwarten het niet alleen van de lokale bevolking, maar ook van de politie hard te verduren krijgen. Het waargebeurde verhaal is tot in de puntjes accuraat in beeld gebracht, en schetst de kracht en de zelfopoffering van het icoon van de mensenrechten in de VS.

‘Selma’ is beschikbaar in het Black Friday-aanbod in de VOD-catalogus van Proximus Pickx.


Lion

Het zwarte gat van de onwetendheid is wat centraal staat in ‘Lion’. De film vertelt het verhaal van de vijfjarige Saroo die, terwijl hij met zijn broer Guddu kool steelt op treinen in India, per ongeluk in de drukke stad Calcutta terechtkomt. Daar spreekt hij de taal niet, en kunnen de locals hem niet verstaan. Omdat niemand weet wie zijn ouders zijn, wordt hij in een weeshuis ondergebracht en geadopteerd door een Australische familie. Als jongeman gaat hij opnieuw op zoek naar zijn geboortedorp, want hij wil weten wie hij echt is en gaat kapot van de gedachte dat zijn moeder en broer hem al die hele tijd missen. Het emotionele verhaal over de jongeman die van zijn familie gescheiden wordt en die zijn ware identiteit wil ontrafelen, is subliem geacteerd door onder anderen Dev Patel (‘Slumdog Millionaire’) en Nicole Kidman (‘Big Little Lies’). De film sleepte zes Oscarnominaties in de wacht, waaronder die voor acteur in een bijrol (Patel) en actrice in een bijrol (Kidman).
 
‘Lion’ is beschikbaar in het Black Friday-aanbod in de VOD-catalogus van Proximus Pickx.
Ook beschikbaar in de categorie Black Friday in de VOD-catalogus:

American Assassin
Bigfoot Junior
ReplicasFilms

Bekijk alles
Top