Liam “Cha0s” De Cuypere: “Esports kan je gebruiken in verschillende aspecten van de maatschappij”
Liam De Cuypere is een van de jongste deelnemers aan de competitie. Ondanks zijn 20 lentes kan hij binnen de wereld van esports reeds heel wat adelbrieven voorleggen.
Dag Liam, kan je je eerst eens voorstellen aan onze lezers?
Hallo. Ik ben Liam “Cha0s” De Cuypere en ik woon in Gent. Ik ben momenteel halftijds werkzaam in de MediaMarkt als promotor voor een telecombedrijf. Daarnaast hou ik mij bezig met het coachen van teams op Rocket League. Dat is ook de game waarop ik voornamelijk actief ben. Ik heb meerdere professionele teams gecoacht in bijvoorbeeld Zuid-Amerika en Australië. Mijn laatste team was een redelijk goed team in de top 8 van Europa. Op dit moment heb ik geen team, maar ik ben wel bezig om ergens binnen te geraken.
Hoe ben je in de gamingsector verzeild geraakt?
Vroeger, toen ik 13-14 jaar oud was, speelde ik veel op de PlayStation. Call of Duty was de game waarop ik veel tijd doorbracht. Op een toernooi ben ik met een paar mensen in contact gekomen en via die connecties ben ik dan met de organisatoren van dat toernooi beginnen praten. Ook met hen heb ik nog gegamed. Zo ben ik een beetje in het competitief gamen gerold. Toen was ik 15 jaar oud, denk ik.
Op dat moment ben ik ook Rocket League beginnen spelen, dat uitkwam als gratis game in juli 2015. Gaandeweg ben ik me steeds meer gaan focussen op Rocket League en heb ik CoD achter mij gelaten omdat ik RL heel plezant vond. RL was ook meteen een competitief spel. Je kan dat wel “casual” spelen maar dat is uiteindelijk niet de grote bedoeling van het spel. Ik heb voor een aantal grote Benelux-organisaties gespeeld, maar op bepaald moment besefte ik: ik ben wel goed in het spel, maar ik ben niet fantastisch.
Wat was de reactie van je familie?
Ik heb altijd het geluk gehad dat mijn ouders heel veel naar mij luisteren en veel interesse tonen in wat ik doe. Het helpt ook wel dat ik enig kind ben dus ze zijn ook een beetje verplicht om mee te gaan in mijn verhaal (lacht). In het begin maakten ze wel vaak de opmerking dat ik veel op de computer of PlayStation speelde, maar vanaf het moment dat er ook iets uit voortvloeide, met hier en daar een kleine vergoeding, zeiden ze wel dat ze het interessant vonden.
Uiteindelijk ben ik dat dan gaan combineren met mijn andere studentenjob en legde ik het gamen en casten, waar ik via audities in 2016 mee begonnen ben op de Kayzr League, uit als een studentenjob. Ik deed het voor het plezier en om connecties te leggen, maar ik deed het ook om een centje bij te verdienen.
Hoe zie je je toekomst in de wereld van esports?
Op dit moment steek ik er veel tijd in. Ik wil op dit moment met mijn carrière als RL-coach een volgende stap zetten en wil ik naar een vast maandelijks loon gaan. Misschien nog niet het standaardloon dat je krijgt in een 9-to-5, maar ik wil ergens mee beginnen zodat ik daarop kan verder bouwen. Misschien kan ik er bijvoorbeeld wat managementtaken bijnemen, dan kan ik mijn contract wel wat upgraden. Dan kan ik wat wegstappen van mijn deeltijdse job en meer en meer in de esports rollen. Vandaag ben ik goed onderweg, denk ik. Maar de weg stopt niet, je moet jezelf blijven pushen om verder te doen en je mag zeker niet opgeven. Anders help je je carrière volledig om zeep.
Waar zal esports in België binnen enkele jaren staan?
Ik denk dat esports in België toch wel in de richting zal gaan van een gewone sport. Wat ik echt hoop is dat de wereld in de komende jaren wat meer gesensibiliseerd wordt en dat gamen wat meer bekend wordt onder het gewone volk. Dat mensen meer gaan begrijpen wat het effectief inhoudt en dat ze niet een vooraf bepaalde mening hebben zonder enige informatie over de sector.
Ik vind dat je esports kunt gebruiken in heel veel verschillende aspecten van de maatschappij. Ik volg bijvoorbeeld een esportsopleiding, de Esports business architect van PXL Hogeschool. Daar kom ik ook in contact met mensen uit de zakenwereld die wel interesse hebben in esports en er iets mee willen doen, maar ze weten niet juist wat. Iemand wilde dat bijvoorbeeld inzetten in de zorgsector, bij bijvoorbeeld oudere mensen om bepaalde cognitieve vaardigheden bij te schaven d.m.v. een bepaald soort spel zoals Tetris waarbij ze moeten proberen een zo hoog mogelijke score te halen, iets heel simpels. Dat vind ik heel interessant. Ik denk niet dat het alleen gaat om de competitie, maar om hetgeen wat zich errond afspeelt.
Ik hoop echt dat de competitie over een aantal jaar in België volledig ontwikkeld zal zijn, dat we geen taboe meer hebben rond nieuwe spelers of mensen die vanaf nul beginnen en een verhaal willen bouwen. Ik hoop dat we tegen dan ook een organisatie hebben die een beetje ondersteunt, een federatie waar mensen naartoe kunnen stappen met vragen of met bepaalde voorstellen. De structuur ontbreekt momenteel nog een beetje, maar ik denk wel dat die in de komende jaren meer opgebouwd zal worden.
Waarom neem je deel aan deze competitie?
Ik zag de kans om iets op te bouwen in België, niet alleen als caster maar puur rondom esports. Ik wil niet alleen als caster naar voren komen, ik wil ook nog bepaalde initiatieven opstarten om bijvoorbeeld mensen te sensibiliseren en kennis te laten maken met esports. En om jongere spelers te inspireren om te durven investeren in een spel dat ze graag spelen, één uur per week op school bijvoorbeeld, en dat ze daar dan ook dingen uit leren. Mensen ondersteunen via esports om bepaalde sociale skills aan te leren, lijkt me heel interessant. Niet alleen de game op zich telt.