Nog steeds inspirerend en nog steeds nieuwe muziek, 50 jaar na overlijden van Jimi Hendrix

Muziek | Wie aan een rockfanaat vraagt wie de beste elektrische gitarist ooit is, krijgt negen van de tien keren het antwoord: Jimi Hendrix. De man was geen supersnelle virtuoos, maar een vernieuwer die tot op de dag van vandaag talloze gitaristen inspireert. Dit najaar is het 50 jaar geleden dat hij overleed, dus neemt Proximus Pickx het gitaarfenomeen onder de loep.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Nadat de jonge Jimi (toen nog Jimmy) in de jaren 60 in verschillende rock-‘n-rollbands speelde, waaronder die van legende Little Richard, startte hij zijn eigen groep op met bassist Noel Redding en drummer Mitch Mitchell. Hij was het beu om elke avond dezelfde set te spelen, dus met The Jimi Hendrix Experience experimenteerde en improviseerde hij erop los. Al snel kwam hij op de radar van grootheden als Eric Clapton, John Lennon, Jeff Beck, Brian Jones en Mick Jagger. Let wel: toen had hij nog niet eens zijn eerste album uitgebracht!
 
De daaropvolgende jaren waren een wilde rit voor Hendrix. Hij tourde de wereld rond en ontwikkelde een onvergetelijke liveshow, waarbij hij onder andere met zijn tanden en met de gitaar achter zijn rug speelde, zonder dat dat in de weg stond van de muziek. Op het Monterey Pop Festival stak hij zijn gitaar in brand, in Woodstock protesteerde hij tegen de oorlog in Vietnam met een verdraaide versie van het Amerikaanse volkslied. Hendrix was een icoon geworden, maar net toen het leek alsof er geen rem stond op zijn succes, sloeg het noodlot toe.

Vragen over overlijden

Op 18 september 1970 droegen ambulanciers het comateuze lichaam van de toen 27-jarige Jimi Hendrix op een brancard uit zijn kamer in het Samarkand Hotel in Londen. De drummer van The Jimi Hendrix Experience schreef later neer in een boek dat Hendrix terwijl hij in de gang van het hotel op de brancard lag, stikte in zijn eigen braaksel. Omdat hij een zwarte man was, keek amper iemand naar hem op.
 
Over de dood van Hendrix bestaan nog steeds heel wat twijfels. Er zijn twee overheersende theorieën over hoe de befaamde gitarist aan zijn einde kwam. Hij had een overdosis slaappillen in zijn systeem, dus werd gespeculeerd dat de Britse slaappillen veel sterker waren dan de Amerikaanse die hij gewoon was. Zijn toenmalige vriendin verklaarde dat hij negen tabletten had genomen, veel meer dan de aan te raden dosis. De andere theorie is dat zijn manager Hendrix wilde vermoorden en de pillen stiekem toediende, uit schrik dat hij naar een andere manager zou stappen. De manager zou dat twee maanden na de dood van Hendrix en een maand voor zijn eigen dood in een dronken waas toegegeven hebben.

Nieuwe muziek

Hendrix kwam op 27-jarige leeftijd dus erg vroegtijdig om het leven, amper drie jaar nadat hij zijn eerste album met The Jimi Hendrix Experience uitbracht. Maar in die drie jaar begeesterde hij de hele wereld. Weinig gitaarhelden hebben nog zoveel invloed op hedendaagse muziek als Hendrix. De manier waarop hij rond akkoorden speelde, de effecten die hij gebruikte en het schreeuwende geluid dat hij uit het instrument kreeg: velen proberen hem na te doen, maar niemand kan aan hem tippen.
 
Omdat Hendrix in drie jaar tijd enorm veel optredens gaf en omdat hij in de studio vaak nummers opnam die hij prompt naar de vuilnisbak verwees, duiken vandaag nog steeds nieuwe opnames en live-captaties op. Naar aanleiding van het 50-jarige overlijden van de gitaarlegende, is deze maand het album ‘Live In Maui’ uitgekomen, samen met een documentaire over dat bizarre optreden, dat overigens op één na het laatste was dat hij ooit speelde in de Verenigde Staten. Documentairemakers wilden in de zomer van het jaar ‘70 een film maken over de alternatieve subcultuur in Hawaii en brachten Hendrix naar het eiland. Beelden van zijn optreden moesten de apotheose worden van de film ‘Rainbow Bridge’. Maar hoewel het concert een knaller werd, liet de kwaliteit van de geluidsopnames veel te wensen over. De documentaire kon van het twee uur durende optreden na veel knip-en-plakwerk maar een kwartier gebruiken.
 
Ondanks de zeldzaam heldere beelden van het optreden, werd de documentaire een flop. Maar nu zijn de geluidsopnames van dat concert met moderne technieken geremasterd en uitgebracht in het album ‘Live In Maui’, samen met de gloednieuwe documentaire ‘Music, Money, Madness ... Jimi Hendrix in Maui’. Fans van Hendrix kunnen dus opnieuw genieten van nieuwe opnames van de gitaargod, maar ook van nieuwe, nooit eerder uitgebrachte nummers, want die speelde Hendrix toen ook live. Zelfs een halve eeuw na zijn overlijden, hebben we het laatste van Hendrix dus nog niet gehoord.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top