'Free Love Island' experimenteert met lust en liefde

‘Free Love Paradise’ dient zich al enkele weken aan als het polygamistische antwoord op ‘Temptation Island’ en ‘Love Island’. Zes koppels en een handjevol vrijgezellen experimenteren er met de vrije liefde. Maar viel er tot nu toe ook al iets te leren?

Het concept van ‘Free Love Paradise’ is vrij eenvoudig. Zet zes koppels waarvoor monogamie geen must is samen op een tropisch eiland, voeder hen ‘Temptation Island’-gewijs een sloot cocktails en laat er een paar vrijdenkende singles op los. En voorzie natuurlijk genoeg camera’s om alles nauwgezet te documenteren. Het grote verschil met ‘Temptation’ is natuurlijk dat de koppels het, althans in de opzet, niet erg vinden dat er geflirt wordt.
 
Een recept voor typische guilty pleasuretelevisie, zou je denken. Maar het productiehuis wil het niveau nog net wat opkrikken door regelmatig de mening te vragen van seksuologe en relatietherapeute Chloé De Bie, en door al eens statistieken aan te halen, zoals “20 procent van de Vlamingen ziet monogamie niet als het ideaalbeeld.” Het programma wordt dan ook regelmatig bestempeld als een experiment.

Verschil tussen woord en daad

Wie dacht dat ‘Free Love Paradise’ een eindeloze compilatie van losbandigheden zou worden, had het mis. De koppels zijn er namelijk kennelijk niet om het ene avontuurtje na het andere te beleven, maar wel “om uit te vissen wat polygamie voor ons zou kunnen betekenen”; voor hen de kern van het zogenaamde experiment. Vijf van de zes koppels gaven aan dat ze deelnamen aan het programma omdat ze wilden ontdekken of de vrije liefde iets voor hen is, en of ze lust kunnen scheiden van liefde. De term “ultieme relatietest” nemen ze net niet in de mond, want dat is de tagline van dat andere programma.
 
Het koppel dat het niet meer over ontdekken heeft, dat zijn Gaêtan en Cristina. Nadat hij een scheve schaats reed, besloot zij dat ze er liever bij is wanneer hij met andere vrouwen experimenteert. Sindsdien mag Gaêtan van haar andere vrouwen benaderen. Of toch, dat zeiden ze voor het programma startte. Zodra de singles geïntroduceerd werden en daar eentje bij zat die de aandacht van Gaêtan trok, trok Cristina ertegen van leer alsof ze haar man zou kwijtspelen. Was die open relatie niet net de bedoeling van jullie deelname, Cristina? Wij leren: het woord en de daad liggen soms nog ver van elkaar. 
 
Flashbacks naar het drama en de ruzies in ‘Temptation Island’ ten spijt, valt ‘Free Love Paradise’ momenteel nog ergens in de grijze zone tussen braaf en trashy, en is zodoende ook niet op één duidelijke doelgroep gericht. Misschien komt daar in de komende afleveringen nog verandering in, maar aan de kijkcijfers te zien, zit Vlaanderen meer te wachten op het volgende seizoen van ‘Temptation’.

'Free Love Paradise' is elke donderdag te zien op VTM 2 om 20u45.

Films

Bekijk alles
Top