Ons Elftal van de Week

Sport | De winnaar van het weekend is ongetwijfeld Union Saint-Gilloise. De elfvoudige landskampioen won niet alleen de Brusselse derby tegen RWDM, maar verstevigde ook nog eens zijn leidersplaats in het klassement.

Het is zover, de nul is van het bord bij Club NXT. De Brugse beloften wisten vrijdag voor het eerst dit seizoen een wedstrijd te winnen. Het slachtoffer van dienst was Lierse Kempenzonen. Na een half uur kon Baeten de voorzet van Sagna vrij binnenkoppen. Nog eens een half uur later kwam Placca bijzonder dicht bij de gelijkmaker, maar de paal stond nog in de weg. Aan de andere kant was het enkele minuten later wel raak. Van der Brempt mocht zich zonder al te veel tegenwerking door de Lierse verdediging dribbelen en legde de 2-0-eindstand vast. Voor Club NXT is het nog maar de eerste overwinning van het seizoen.

Deinze begon in zijn thuiswedstrijd tegen Lommel bijzonder aanvallend. Al in de eerste twaalf minuten moest doelman Svedkauskas uitpakken met drie goede reddingen. Toch viel het openingsdoelpunt aan Lommelse kant. Kevin Kis nam na 24 minuten een vrije trap voor zijn rekening en schilderde het leer, over de muur, in doel. Kis probeerde het in de tweede helft nog eens, maar toen stond Dutoit paraat. Svedkauskas had zijn goede prestatie graag gevierd met een clean sheet, maar de ingevallen Mertens dacht daar anders over. Twintig minuten voor tijd kopte de spits van Deinze de gelijkmaker in doel.

Nog geen enkel team kon Union Saint-Gilloise verslaan in het Joseph Marien-stadion, en ook RWDM kon die reeks niet beëindigen. Union won de Brusselse derby en verstevigt zo zijn leidersplaats. Ondanks een aanvallende thuisploeg stond het nochtans 0-0 bij de rust. Maar daar kwam na de thee snel verandering in. Vanzeir stuurde Labeau de diepte in en de Franse spits trapte de bal door de benen van Sadin tegen de touwen. Rocha bracht RWDM nog op gelijke hoogte met een kopbaldoelpunt maar amper drie minuten later herstelde Nielsen al de voorsprong voor Union. Dankzij de nieuwe driepunter telt de voorsprong van USG al zeven punten.

Het was van 7 november geleden dat Mikautadze nog eens scoorde. Naar de normen van de Franse spits is dat een eeuwigheid, want Mikautadze vond al 15 keer de weg naar doel in 10 wedstrijden. Ook dit weekend, op bezoek bij Westerlo, kon hij zijn doelpuntenaantal niet aandikken. Het leek lange tijd een scoreloos gelijkspel te worden tot de bal in minuut 72 op de stip werd gelegd. Vetokele zette zich achter de bal en trapte de Kemphanen op voorsprong. Seraing trok meteen in de aanval, maar moest wachten tot drie minuten voor tijd toen Ndiaye de prima voorzet van Kilota binnenkopte. Met de puntendeling schiet Westerlo niet veel op. In het klassement volgen Bob Peeters en co op elf punten van leider Union Saint-Gilloise.