Drank & drugs & nederhop: hoe Lil’ Kleine en co voet aan grond kregen in Vlaanderen

Morgenavond zendt NPO1 de vierde aflevering uit van ‘Ali B op volle toeren’, dat intussen aan zijn zesde seizoen bezig is. In elke uitzending brengt Ali B een bevriende rapper of r&b-zanger in contact met een Nederlandstalige artiest, waarna ze beiden een nummer coveren uit elkaars repertoire. De Marokkaans-Nederlandse rapper Ali B maakt al 20 jaar naam bij onze noorderburen met zijn Nederlandstalige hiphop – de zogenaamde nederhop. Ook bij ons viert het lokale genre al enkele jaren hoogtij. Proximus Pickx zocht verklaringen voor het succes. 

Lil’ Kleine is een held bij Nederlandse jongeren. Hij is een fenomeen op sociale media – waar hij regelmatig pronkt met zijn jetsetleven en door de jeugd haast aanbeden wordt. De Amsterdamse rapper stond in 2018 nog voor een razendsnel uitverkochte Lotto Arena in ons land. Ook andere Nederlandse rappers als Boef, Jebroer, The Opposites, Kraantje Pappie en Gers Pardoel veroverden afgelopen jaren de Vlaamse hitlijsten en speelplaatsen. Hoe gebeurde dat?

De Nederlandstalige hiphop explodeerde bij onze noorderburen rond de millenniumwisseling. Een van de pioniers die hun steentje bijdroegen aan de doorbraak van het genre was De Jeugd van Tegenwoordig, die ook verantwoordelijk was voor het eerste nederhopsucces in Vlaanderen. Met de oorwurm ‘Watskeburt?!’ veroverde de groep niet alleen de hitlijsten, ze drong ook de Nederlandse en Vlaamse huiskamers binnen doordat de leden - met tot de verbeelding sprekende namen als Willie Wartaal, Vieze Fur en Faberyayo - werden uitgenodigd in talkshows en spelprogramma’s.
 
Opvallend was hoe de Vlaamse hitlijsten vanaf 2015 overspoeld werden door een tsunami aan Nederlandse rappers. De grote doorbraak in Vlaanderen kwam er met het enorme succes van ‘Drank & Drugs’, de single van Lil' Kleine & Ronnie Flex. De dijken braken en in hun slipstream volgden tientallen nederhophits – van eendagsvliegen tot artiesten die uitgroeiden tot een gevestigde waarde.

Top Notch

Indertijd was het succes makkelijk te verklaren: er bestonden simpelweg geen Vlaamse tegenhangers van het Nederlandse rapgeweld. Maar intussen is ook de ‘Belgische’ nederhopgilde opgestaan, met onder meer Tourist LeMC, Spreej, Zwangere Guy, Brihang, …
 
Een tweede verklaring voor de stormachtige opgang van de nederhop in de Lage Landen lag destijds in het feit dat de artiesten in Nederland anno 2010 niet langer afhankelijk waren van de traditionele media. Vermits de traditionele radiozenders voor de opgang van nederhop niet altijd geneigd waren om het genre te draaien, zochten de rappers hun fans zélf, via streamingdiensten en sociale media. Zo ontdekte ook het Vlaamse publiek de nederhophelden van over de grens.
 
Nederhoplabels als Top Notch beseften dat het in de muziek niet langer om het verzamelen van fysieke schijfjes ging, maar om de onbeperkte verspreiding van geluid en beeld. Door bijna elk nummer van een clip te voorzien - uitgerekend in het post-MTV-tijdperk, waarin niemand nog naar video omkeek - groeide het YouTube-kanaal van Top Notch uit tot een van de grootste muziekplatformen van de Benelux. Met ruim 1,7 miljoen abonnees is haast elk nummer dat Top Notch op YouTube publiceert een instanthit. Ter vergelijking: Studio Brussel heeft 193.000 abonnees op YouTube.

'Kutmarokkanen'

Een derde verklaring voor het nederhopsucces is de lokale invalshoek van de teksten. Het is nu eenmaal veel logischer om je als rapper in je eigen taal te uiten over de maatschappij waarin je leeft. Denk bijvoorbeeld aan het nummer ‘Kutmarokkanen’ (2003) van de Marokkaanse Almerenaar Raymzter, die vooroordelen over Marokkanen aan de kaak stelt. "Ze kijken me aan alsof ik vloog in de Twin Towers", rapt hij in het nummer. 
 
De taal zorgt er ook voor dat je als artiest dichter bij je publiek staat, omdat er geen taalbarrière bestaat. En zoals de enorme populariteit van de charmezangers, schlagerkoningen en het levenslied aantoont, heeft een groot deel van de bevolking een voorliefde voor liedjes met Nederlandstalige teksten. Dat is niet anders voor het urbangenre: ook daar bestaat een grote hang naar acts in de taal van Vondel.
 

Muziek

Bekijk alles
Top