Baant revelatie OH Leuven zich op kousenvoeten een weg naar de subtop?

Sport | Marc Brys is misschien wel de meest onderschatte coach van België en omstreken. De Antwerpenaar werd in 2016, in zijn eerste seizoen als coach bij KFCO Beerschot Wilrijk, meteen kampioen in Eerste klasse amateurs. In het daaropvolgende seizoen strandden de Ratten op een zucht van de promotie. Daarna leidde hij STVV naar veilige oorden in het klassement in 1A, en sinds dit jaar is Brys T1 van OH Leuven. De jongste weken lijkt hij de promovendus de weg te leiden naar de subtop in de Jupiler Pro League – en dat kan een knap exploot genoemd worden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wie had gedacht dat OH Leuven, dat na vier seizoenen in 1B opnieuw op het hoogste niveau acteert, in de eerste seizoenshelft een reputatie als ‘reuzendoder’ zou opbouwen. De troepen van Brys pakten punten tegen alle topploegen: Racing Genk (1-1), Standard (1-0), AA Gent (2-3), Anderlecht (2-2) en regerend landskampioen Club Brugge (2-1). 

Van de huidige top vijf verloren de Leuvenaars enkel tegen Beerschot en Charleroi. Die laatste was tot dusver de enige ploeg die dit seizoen kon winnen aan Den Dreef. OHL pakte met swingend en efficiënt voetbal de volle buit tegen Standard, AA Gent en Club Brugge. Nu het einde van de heenronde van de Jupiler Pro League in zicht komt, tekent Brys samen met Hernan Losada (Beerschot) en Karim Belhocine (Charleroi) voor de beste coachprestatie van de eerste seizoenshelft.

Top zes in zicht
 
Vorige speeldag moest Brys nog de punten delen met zijn voormalige werkgever STVV. OHL leek op weg naar 12 op 12 aan Den Dreef, maar dat was buiten de bedrijvige STVV-spits Duckens Nazon gerekend, die een dijk van een wedstrijd speelde. In de slotfase strafte hij onzorgvuldig uitvoetballen bij de thuisploeg genadeloos af met zijn tweede van de avond. Na zijn eerste goal ging hij even zijn gram halen bij Brys, van wie hij 2 jaar geleden nauwelijks kansen kreeg bij STVV.
 
Mits winst op de Bosuil maandag kunnen de Leuvenaars op gelijke hoogte van tegenstrever Antwerp komen in het klassement. De Great Old heeft op dit moment drie punten meer dan OHL, maar heeft ook een match meer gespeeld. Als Anderlecht zondag niet de volle buit pakt in de clasico tegen Standard en OHL wint van Antwerp, staan de troepen van Brys gedeeld zesde met Antwerp. Een play-off I-stek lijkt dan niet zo onrealistisch – al durft niemand in het ‘King Power at Den Dreef Stadion’ daar nu al van dromen.

OHL ruikt bloed
 
Hoe dan ook is het feit dat promovendus OHL bijna halfweg de competitie kans maakt op POI – ook al is dat momenteel nog veel te voorbarige wishful thinking – een halve stunt te noemen. In 2019 vocht OHL nog een degradatiestrijd uit in 1B met Lommel, het intussen ter ziele gegane Roeselare en Tubeke. Ook in 2017 moesten de Leuvenaars de degradatieronde spelen in 1B, toen met Tubeke, Cercle Brugge en Lommel.
 
Antwerp dient zich aan als een taaie klant, maar van OHL is intussen bekend dat het goed presteert tegen topploegen. Bovendien maken de Antwerpenaars de jongste weken een kleine vormdip door: de troepen van Ivan Leko pakten 2 op 9 tegen Anderlecht, Standard en Oostende, na een 12 op 12 tegen KV Kortrijk, KV Mechelen, Zulte Waregem en Beerschot – waarin Mbokani en co liefst 13 keer de weg naar de netten vonden. Ter vergelijking: de jongste drie speeldagen scoorde Antwerp slechts twee keer. Conclusie: de Great Old is te pakken, en wees maar zeker dat OHL bloed ruikt.

Volg Antwerp - OH Leuven maandag 30 november vanaf 20u30 live op Eleven Pro League 1, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Proximus Pickx biedt in de app en op het web met de 'Interactieve videoplayer' een gloednieuwe ervaring aan. Dankzij deze nagelnieuwe functie kan je tijdens de uitzending van de wedstrijd in een handomdraai de opstellingen van beide elftallen, de wedstrijdgegevens en de vorige ontmoetingen tussen beide ploegen opvragen. Bovenal stelt de interactieve video player je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven via het menu op de rechterkant van je scherm. Dankzij deze nieuwe functie kan je de matchen van je favoriete team beleven zoals nergens anders!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top