Het strafste dat we al leerden uit 'Ze zeggen dat'

Dina Tersago en Andy Peelman hebben in ‘Ze zeggen dat’ al heel wat volkswijsheden en urban legends getest. Nu en dan waren ze zelf ook met verstomming geslagen bij het horen van de resultaten. Dit zijn volgens ons de leukste experimenten en de meest verrassende resultaten tot nu toe.

We eten allemaal spinnen in onze slaap
 
In de eerste aflevering van ‘Ze zeggen dat’ toonde Dina Tersago meteen dat ze bereid was om ver te gaan voor het programma. Ze ging in bed liggen en liet vijf spinnen los in een plexiglazen kooi rond haar hoofd om te testen of we echt allemaal acht spinnen per jaar opeten in onze slaap. Gelukkig voor Dina en tot grote opluchting van velen, blijkt de stelling niet te kloppen. Spinnen “proeven” met hun poten, en vinden mensenhuid niet lekker. Bovendien vinden de koudbloedige spinnen ons te warm. De kans is dus wel erg klein dat een spin in je mond zal kruipen.
 
Zigzaggen in de file gaat sneller
 
We kennen het allemaal: wanneer we filerijden lijken de wagens in de andere rijstroken altijd sneller vooruit te gaan. Wie assertief rijdt, zal dus regelmatig van rijvak veranderen. Maar helpt dat ook echt? Om dat uit te vissen, kregen Dina en Andy hulp van Maarten Vancoillie en Dorothee Dauwe, die bij Qmusic de spits aangenamer maken. De zigzaggers wonnen na een uur filerijden maximaal 47 seconden op de wagens die in één rijvak bleven. De conclusie van de vier presentatoren: dat is de stress niet waard.

Mensen met een naam die eindigt op “–y” of “–ie” krijgen minder kansen
 
Misschien wel het meest opvallende resultaat uit de reeks tot nu toe, want aan namen die eindigen op een “-y” hangen blijkbaar heel wat hardnekkige vooroordelen. Het goede nieuws: blijkbaar krijgt een CV met de naam Britney Tersago niet minder uitnodigingen dan de naam Laura Peters. Maar op Tinder kreeg Jordy toch opvallend minder matches dan Stijn, en bij de mystery calls naar interimbureaus, bleken negen op de tien kantoren in te gaan op de vraag om geen uitzendkrachten met dergelijke namen te sturen. Ze gaven aan dat ze niet ingingen op discriminerende vragen, maar voegden daaraan toe dat ze de vraag om geen Britney te sturen niet discriminerend vonden. “Er zitten nu eenmaal minder Shania’s dan Evelienen op de unief”, zei een van hen. Dat deed toch even pijn.
 
Vrouwen praten drie keer meer dan mannen
 
Voor een keertje werden ook Dina en Andy in de maling genomen. Zij dachten dat ze geld inzamelden voor een goed doel, maar dan bleek dat iedereen met wie ze spraken eigenlijk een figurant was. Stiekem werd bijgehouden hoeveel woorden ze uitspraken, om uit te maken of het klopt dat vrouwen zoveel meer praten dan mannen. In het geval van de twee presentatoren, klopt het in elk geval niet, want Andy sprak klaarblijkelijk een pak meer dan Dina. Een testje met de familie Peeters toonde aan dat mannen en vrouwen ongeveer evenveel woorden gebruiken. De mythe ontstond door een fout citaat op de cover van een boek.
 
Hoe dieper het decolleté, hoe groter de fooi
 
Dina en de Gentse horecamedewerkster Louise onderzoeken of vrouwen meer fooi krijgen als ze een diep decolleté dragen. Louise hoopt alvast dat de klanten haar niet teleurstellen. Zij verdient haar fooi liever met een glimlach. Ze dienen drie keer op: met een rolkraag, een bescheiden decolleté en het diepste dat ze in huis hebben. Wat blijkt: wanneer de klanten het meeste inkijk hadden, gaven ze het minste fooi, zelfs al kon Dina een paar mannen betrappen terwijl ze hun ogen niet weg konden houden van die “magneet”. De stelling is dus wel degelijk ontkracht.

Films

Bekijk alles
Top