'Jumanji' (1995) vs 'Jumanji' (2017): welke is de beste?

Morgenavond zendt VTM4 de allereerste 'Jumanji'-film uit 1995 uit. Wijlen Robin Williams speelt de hoofdrol in deze geweldige avonturenfilm. In 2017 kreeg Jumanji echter een vervolg met ‘Jumanji: Welcome to the Jungle’. Proximus Pickx ging na welke van deze twee films nu het meeste bekoort.

Verhaallijn

Stel je voor: als kind wordt je in een bordspel gezogen om er pas na 26 jaar opnieuw uit te kunnen ontsnappen. Geheel gedesillusioneerd word je opnieuw in de echte wereld gedropt, maar al snel moet je opnieuw aan de slag om de losgeslagen krachten van het bordspel te vernietigen. Dat is de opzet van de allereerste 'Jumanji'-film uit 1995 en is één van de meest ambitieuze scenario’s uit de laatste twintig jaar. De herwerkte film uit 2017 doet het anders en laat enkel een digitale versie van het spel de hoofdpersonages opzuigen in zijn wereld. De wereld zal niet vergaan, maar daarom is het niet minder spannend.

 

Analoog of digitaal?

In 1995 bestonden er nog geen computerspelletjes zoals we die vandaag de dag kennen. De makers van ‘Jumanji’ besloten om toen een klassiek bordspel te nemen als vertrekpunt voor de talloze avonturen die Kirsten Dunst en Bradly Pierce zouden beleven. Twintig jaar later zet regisseur Jake Kasdan Jumanji neer als een oud, maar digitaal videospel. Dit is wellicht om de nieuwste generatie kijkers aan te spreken en het werkt wonderwel. De hoofdpersonages worden net als vanouds in het (computer)spel gezogen en belanden op die manier in een onheilspellende, maar boeiende wereld. De digitale karaktertrekken van deze nieuwe 'Jumanji' storen niet en smaken zelfs naar meer.

Cast

Wijlen Robin Williams stal de show in 1995. Dat hoeft geen betoog. Met zijn sublieme vertolking als de verloren gewaande Alan Parrish deed hij heel wat kinderharten op hol slaan. Twintig jaar later proberen Jack Black, Kevin Hart en Dwayne ‘The Rock’ Johnson ons eveneens te doen schaterlachen en dat lukt hen met verve. Jack Black krijgt van ons een speciale vermelding. De zanger van comedy-rockband ‘Tenacious D’ kreeg in de nieuwe 'Jumanji' een prachtige rol toebedeeld. Hij vertolkt een pubermeisje in het lichaam van een vijftigjarige oude man en liet ons meermaal grinniken van plezier.

 

Wow-factor

Toen regisseur Joe Johnston in 1995 ervoor koos om wilde dieren los te laten in ‘echte’ wereld moest hij zich beroepen op de toenmalige CGI-technieken. Kijkers van toen waren dergelijke effecten niet gewend en keken hun ogen uit toen de ‘wilde dieren’ zomaar op het scherm getoverd werden. Omdat deze technieken hun tijd ver vooruit waren, kan je vandaag de dag nog steeds zonder problemen genieten van deze twintig jaar oude film.

Proximus Pickx' eindconclusie luidt als volgt: de twintig jaar oude 'Jumanji' doet wat ons betreft niet onder voor de nieuwe versie. De acteerprestaties van Robin Williams, de geweldige special effects en de leuke verhaallijn zorgen ervoor dat 'Jumanji' uit 1995 een aanrader is en nog even zal blijven!

Ben jij ook benieuwd of je nog kan genieten van 'Jumanji'? Kijk dan donderdag om 20u40 naar 'Jumanji' op VTM4.

Films

Bekijk alles
Top