Gangnam Style veroverde acht jaar geleden de wereld: terugblik op een Zuid-Koreaanse monsterhit

Muziek | “Oppan Gangnam Style!” Met deze drie woordjes veroverde de Zuid-Koreaanse rapper Psy 8 jaar geleden de wereld. ‘Gangnam Style’ werd zijn enige echte globale succes, maar het nummer staat wél onuitwisbaar in het collectieve geheugen gegrift. De clip was de eerste die meer dan een miljard keer werd bekeken op YouTube. Een terugblik op de geschiedenis van een onwaarschijnlijke monsterhit...

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het nummer, met een titel die verwijst naar het welvarende district Gangnam in de hoofdstad Seoul, stijgt na zijn release op 15 juli 2012 onmiddellijk naar nummer één in de Zuid-Koreaanse hitlijsten. Het nonsensnummer – Psy maakt er nooit een geheim van dat ook hijzelf beseft hoe ridicuul ‘Gangnam Style’ in feite is – zal uiteindelijk de wereld veroveren. Dat ‘Gangnam Style’ een wereldwijde hit wordt, heeft dan ook niet bepaald met muzikale verdienste te maken. Het is vooral door de videoclip dat het liedje uitgroeit tot een onmiskenbaar fenomeen.

Hoewel de muziek – een mix van hiphop, r&b en dancehouse – best wel catchy is, trekt de clip vooral de kaart van het humoristische element. De video steekt onder meer de draak met de alomtegenwoordige muziekclips die vrouwen erg seksistisch in beeld brengen. Maar Psy neemt ook de rijke inwoners van het mondaine Gangnam onder vuur. Hij karikatureert ze door in zijn herkenbare dansje een personage te imiteren dat op een paard rijdt.

Het is een danspasje dat ongelooflijk beroemd zal worden en op het internet een eindeloze stroom van imitaties zal inspireren: massa’s YouTubers en social media-gebruikers publiceren online hun eigen versie van het dansje. Over de hele wereld worden flashmobs georganiseerd op de tonen van Psy’s succesnummer.

Het gaat in die maanden dan ook razendsnel voor de rapper: op 21 december 2012, amper vijf maanden na de release, wordt ‘Gangnam Style’ de allereerste video die meer dan een miljard keer is bekeken op YouTube. En daar houdt het niet bij op: de kaap van twee miljard wordt overschreden in mei 2014. Het is vervolgens wachten tot juli 2017, met de clip ‘See You Again’ van Wiz Khalifa en Charlie Puth, vooraleer een andere video meer clicks weet te vergaren dan die van Psy. Op dit moment staat de teller onder de ‘Gangnam Style’-video al op meer dan 3,865 miljard views.

Eén wereldwijd succes… en daarme houdt het op

De man achter het extreem populaire clipje, Psy, was in Zuid-Korea al bekend bij het brede publiek ten tijde van de release. Maar nu zette de belachelijk-komische muziekvideo, ver van de gebruikelijke normen van het genre K-Pop, hem wereldwijd in de schijnwerpers.

Na dit wereldwijde succes brengt Psy een jaar later opnieuw een een single uit, ‘Gentleman’, in de hoop op hetzelfde wereldwijde succes. Hij werkt vervolgens zelfs samen met de legendarische hiphopper Snoop Dogg in de ‘Hangover’-clip. Maar de muzikant zal niet opnieuw hetzelfde succes oogsten – en dat is misschien niet erg, zullen zijn tegenstanders zeggen.

Als je nostalgisch bent of gewoon de clip nog eens wil bekijken, vind je hem hieronder terug. Maar wees gewaarschuwd: als je deze oorwurm niet dagenlang in je hoofd wil hebben, zet je beter het geluid uit.




Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top