‘The Assassination of Gianni Versace’ is ook zonder goedkeuring van de familie het bekijken waard

Het tweede seizoen van de gevierde true crime-reeks ‘American Crime Story’ komt vanaf maandag op VTM 4. Dit seizoen gaat over de modeontwerper Gianni Versace, die vermoord werd door de geobsedeerde seriedoder Andrew Cunanan. De familie houdt vol dat de serie fictief is en dat er veel onwaarheden in slopen, maar toch is het beklijvende verhaal zeker het kijken waard.

Het eerste seizoen van ‘American Crime Story’ heette ‘The People v. O.J. Simpson’ en geldt als een van de beste en meest uitgediepte hervertellingen van de moordzaak, waabij de immens populaire atleet O.J. Simpson werd vrijgesproken. Alleen ‘Game of Thrones’ kon de reeks dat jaar kloppen in de Emmy Awards, dus moest er wel een vervolg komen voor de anthologiereeks.
 
Dat kwam er in de gedaante van ‘The Assassination of Gianni Versace’, dat verhaalt over de Italiaanse modeontwerper en de volatiele moordenaar Andrew Cunanan, die na een toevallige ontmoeting geobsedeerd raakt door Versace. De reeks volgt beide personages van aan die ontmoeting tot de noodlottige dag zeven jaar later, wanneer de ontwerper neergeschoten wordt. Net als het eerste seizoen, werd het tweede overladen door awards. Van de negen Emmy-nominaties werden er drie verzilverd en de makers gingen ook naar huis met twee Golden Globes.

Controverse

Maar niet iedereen was even opgezet met de reeks. Zo stuurde de familie Versace een bericht de wereld in, waarin ze benadrukten dat de serie slechts fictie is. De producers antwoordden het tegenovergestelde, en opperden dat ze zich baseerden op het gedetailleerde non-fictieboek ‘Vulgar Favors’ van Maureen Orth. De familie beweerde op haar beurt dat ook dat boek vol roddels, speculatie en tegenstrijdigheden staat. Zo zeggen ze dat er nooit een ontmoeting plaatsvond tussen Versace en Cunanan. De betrokkenen schrijven de serie af als “belachelijk”, maar het is wel opvallend dat de grootste criticaster, Gianni’s zus Donatella, goede contacten had met actrice Penélope Cruz, terwijl die haar vertolkte. Mogelijk hadden ze nooit op zoveel controverse gerekend.
 
Ondanks de afkeuring van de familie Versace is ‘The Assassination of Gianni Versace’ een aanrader voor elke fan van true crime, een spannend verhaal vol sterke acteerprestaties of de modewereld.
 
Geïntrigeerd? Kijk dan vanaf vanavond om 22u25 elke maandag naar ‘The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story’ op VTM 4.Series

Bekijk alles
Top