Rekkles verlaat Fnatic

Het nieuws sloeg gisterenavond in als een bom binnen de scene. Na vijf jaar het symbool en de sterspeler te zijn geweest, verlaat Martin “Rekkles” Larsson Fnatic, de organisatie die hem naar de top heeft gebracht. Volgens een bericht dat geschreven werd door de CEO van de Britse organisatie, Sam Mathews, zou Rekkles eerst interesse hebben getoond om bij te tekenen, maar zou hij nadien van gedachte zijn veranderd. Volgens datzelfde persbericht bood Fnatic hem een meerjarig contract aan, inclusief een carrièreplan na zijn pensioen als speler. Naar verluidt was dit het grootste contract dat Fnatic ooit een speler heeft voorgeschoteld.

Financiële redenen zouden niet meegespeeld hebben. De speler wil de Worlds winnen, zoals hij in het verleden ook meermaals heeft laten blijken. Na een nederlaag in de kwartfinales tegen TOP Esports op de laatste Worlds, en dat ondanks een ongelofelijke prestatie van de Zweed en van zijn support Hylissang, lijkt het erop dat Rekkles heeft gekozen om zijn geluk elders te beproeven.

In het geheugen van elke League of Legends-fan was Rekkles jarenlang het gezicht van Fnatic. Hij speelde er 566 wedstrijden en behaalde 26 eerste plaatsen op verschillende toernooien. Met een KDA (verhouding tussen kills, assists en deaths; red.) van 6,6 en bijna €438.000 aan prijzengeld over de acht jaar die hij bij Fnatic doorbracht, laat Rekkles een immense leegte achter.

Een lege stoel bij G2

Terwijl de aankondiging van het vertrek van Rekkles voor opschudding heeft gezorgd in de wereld van League of Legends lijkt deze een nauw verband te hebben met een andere transfer op het Europese toneel. Een paar dagen geleden maakte G2 namelijk het vertrek van zijn ADC-ster, Luca “Perkz” Perkovic, officieel. De geruchten over de toekomst van de Kroatische speler doen nu al een week de ronde, met name over een mogelijke overstap naar de LCS en meer specifiek naar Cloud9. Voor eeuwig verbonden aan G2, moet worden gezegd dat de speler de wereldwijde reputatie van de organisatie mee heeft gesmeed.

Soms werd hij bekritiseerd voor zijn bedenkelijke benaderingen van spelers uit andere teams met het oog op het vormen van een Europees superteam, maar als er één ding is dat zijn tegenstanders hem niet kunnen ontnemen, dan is het wel zijn hallucinante palmares dat hij in de loop der jaren bij G2 heeft opgebouwd. Ter herinnering, van de tien continentale titels hebben de speler en zijn teamgenoten er acht veroverd, waarmee ze het meest gevreesde Europese team van de afgelopen jaren zijn. Hij heeft ook kunnen genieten van heel wat moois waar weinig Europese spelers in geslaagd zijn: twee MSI-finales, waarvan hij er één won in 2019, een Worlds-finale in Parijs in 2019 en twee optredens in de halve finales, in 2018 en 2020.

Als we de geruchten mogen geloven, is de reden van zijn transfer heel simpel. Toen Caps het team kwam versterken, wat voor heel wat polemiek zorgde, werd Perkz op eigen initiatief overgeplaatst naar de botlane. Perkz heeft recent echter interesse getoond om terug te keren naar zijn rol op de midlane, de positie die werd ingenomen door zijn teamgenoot Caps. Die laatste acteert volgens de waarnemers op een veel hoger niveau. De enige optie zou een transfer zijn geweest, een beslissing die door de organisatie wordt gerespecteerd. Volgens CEO Carlos “Ocelote” Rodriguez zouden beide partijen als vrienden uit elkaar gegaan zijn, zonder dat er sprake was van wrok aan beide kanten. De Spanjaard riep de fans ook op om zich niet negatief uit te laten over de speler, die een van zijn beste vrienden is.

Het is afwachten wie de plaats van Perkz zal innemen. En je hebt het misschien wel al begrepen, de twee besproken transfers kunnen de komende uren aan elkaar gekoppeld worden. Hoewel G2 nog geen enkele spelerswerving heeft aangekondigd, lijkt het er heel sterk op dat zijn rivaal Rekkles de plaats van Perkz binnen het team zal innemen. Hij zou dan herenigd worden met zijn voormalige Fnatic-maatje, Caps. Hoewel alles natuurlijk nog bevestigd moet worden, zouden we getuige kunnen zijn van een van de grootste spelerscarrousels in de geschiedenis van het LEC.

Nisqy terug naar Europa?

Maar de stoelendans eindigt hier niet. Terwijl Perkz volgend seizoen naar verwachting voor Cloud9 zal spelen, lijkt de Amerikaanse organisatie alvast de eerste stap te hebben gezet door de Belgische midlaner Yasin “Nisqy” Dinçer weg te sturen.

Met de komst van Nisqy twee jaar geleden heeft Cloud9 opnieuw een aura gekregen die dicht bij zijn oude glorie ligt. Onder impuls van de Belgische speler, die zich geleidelijk aan tot leider van het team opwierp, is het voormalige team van de legendarische Sneaky er tijdens de Spring Split 2020 in geslaagd om een LCS-kampioenstitel te bemachtigen. De enige ster die ontbreekt is een topprestatie op de Worlds, met als beste resultaat een deelname aan de groepsfase van de 2019-editie, die eindigde met een balans van 2 overwinningen tegenover 4 nederlagen.

Wat de bestemming van Nisqy betreft, lijkt de mist geleidelijk aan te verdwijnen. Hij zou terugkeren naar Europa, en meer bepaald naar Fnatic. Ter herinnering, Nisqy maakte al deel uit van Fnatic van november 2016 tot mei 2017. Volgens de website EsportManiacos hebben de Belgische speler en Fnatic reeds een mondeling akkoord. Sinds de zwakke prestaties van Nemesis op de Worlds 2020 zou de Britse organisatie afscheid willen nemen van zijn midlaner om wat vers bloed in het team te brengen. Als dit wordt bevestigd, zouden we het geluk hebben om twee Belgische spelers aan het werk te zien in een van de grootste organisaties in de geschiedenis van League of Legends.

Natuurlijk moeten, zoals we eerder in deze regels hebben geschreven, sommige van de aangehaalde bewegingen nog worden bevestigd door de organisaties in kwestie. Bovendien zal Riot eerst alle transfers moeten goedkeuren vooraleer ze daadwerkelijk officieel zijn. Een ding is zeker, deze mercato is nog niet klaar met ons te verrassen.

Copyright afbeelding: Fnatic