One day, one goal: Kanouté toont zijn klasse met magistraal afstandsschot

Premier League | Frédéric Kanouté was jarenlang een vaste waarde in de Premier League. De snelle en technisch vaardige aanvaller maakte onder meer het mooie weer bij Tottenham. Dat herinneren de fans van Everton zich nog maar al te goed.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In het seizoen 2003-2004 ontvingen de Spurs The Toffees. Kanouté kreeg in de 43ste minuut de bal voor zijn voeten. De aanvaller uit Mali besloot zijn kans te gaan, elke voetballer wil op dergelijke botsende bal een knal geven, en dat was de goede keuze. De bal belandde op héérlijke wijze in de rechterbovenhoek voorbij een kansloze Nigel Martyn. Tottenham won de match nadat Gustavo Poyet en Robbie Keane de score nog wisten uit te diepen tot 3-0. Joseph Yobo (ex-Standard) en Tomasz Radzinski (ex-Anderlecht) stonden die dag tussen de lijnen bij Everton.

Tottenham zou dat seizoen op een veertiende plaats eindigen en Everton wist met een zeventiende plaats net de degradatie te ontlopen. Voor Kanouté was het zijn eerste seizoen op White Hart Lane. Hij zou er uiteindelijk twee seizoenen zou blijven.

Topjaren bij Sevilla

De aanvaller speelde voordien voor Olympique Lyon, waar West Ham United hem wegplukte. Na drie jaar haalde Tottenham hem voor 4 miljoen euro in huis. Kanouté was een speler waarbij het vaak alles of niets was, zoals bij zijn prachtig doelpunt tegen Everton. Na twee jaar trok hij naar Sevilla, dat hem voor 6,5 miljoen euro aantrok.

Kanouté, die in 2007 Afrikaans Voetballer van het Jaar werd, kende er zijn beste jaren en bleef er van 2005 tot 2012. In Andalusië won hij twee keer de Spaanse beker, één keer de Spaanse supercup, twee keer de UEFA Cup en één keer de Europese supercup. Hij sloot zijn loopbaan af bij het Chinese Beijing Guoan, waar hij in 2013 op 36-jarige leeftijd de schoenen aan de haak hing. Na zijn carrière werd hij spelersmakelaar en begeleidde onder meer Moussa Djenepo (ex-Standard).

Inzamelactie van één miljoen dollar

Kanouté is nog altijd verknocht aan de stad Sevilla en dit jaar geraakte bekend dat hij één miljoen dollar zocht om de eerste moskee in 700 jaar in de stad te bouwen. Sevilla telt ongeveer 30.000 moslims en Kanouté wist met zijn project Kanoute4SevilleMosque het geld via een online platform in te zamelen.

De totale kostprijs van het project bedraagt 13,1 miljoen dollar. Kanouté bekeerde zich op zijn 20ste tot de Islam en zette zich altijd in voor de moslimgemeenschap.

Fan van onze reeks 'One day, one goal'? Lees dan hier hoe André Schürrle de Braziliaanse vernedering nog wat groter maakte.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top