Drie lessen na kwalificatie Rode Duivels voor Final Four in Nations League

UEFA Nations League | Mission accomplished. De Rode Duivels mogen zich volgend jaar opmaken voor de Final Four van de Nations League. Een 4-2 zege tegen Denemarken zorgde ervoor dat België groepswinnaar werd in poule 2 van de A-Divisie. Wat onthouden we van deze Belgische Nations League-campagne?

Door Proximus

Deel dit nieuws

Aan maturiteit gewonnen

Op het WK van 2018 veroverden de Rode Duivels nog de harten van iedere voetballiefhebber. Buitenlandse media noemden de Rode Duivels, die brons pakten, de wereldkampioenen van de schoonheid. In deze Nations League was het speelse er wat af. “Collectief zijn we sterker geworden”, zei Thorgan Hazard na het duel met Denemarken. "We verdedigen nu met zijn allen. De voorbije drie matchen waren we misschien iets defensiever, maar het is niet slecht voor de toekomst om samen af te zien en toch te winnen."

Daarnaast is bondscoach Roberto Martinez flexibeler geworden in zijn tactische plannen. "We kunnen nu op verschillende manieren spelen", vat Romelu Lukaku het samen. "Er zijn matchen dat we de tegenstander volledig van de mat kunnen spelen, maar we kunnen ook winnen als het echt moet. Een beetje agressiever, meer op de counter." Laat dat klinisch verdedigen en dodelijk zijn op de counter net een lesje zijn dat België op het WK heeft geleerd. Remember de halve finale tegen de latere wereldkampioen Frankrijk.

Nieuwe jongens staan op

Vroeger durfden de Rode Duivels het lastig te hebben wanneer er een paar afwezigen waren. Deze Nations League zagen we geen Eden Hazard. Voor de Final Four en het EK beschikken we best over een fitte Hazard, maar in de voorbije groepsduels was het gemis best gering. Daarnaast zijn nog enkele nieuwe namen opgestaan. Zo vulde Jason Denayer het plekje van Vincent Kompany in de defensieve achterhoede in. Vrij probleemloos zelfs, Denayer viel niet echt uit de toon.

Ook Youri Tielemans heeft aangetoond dat hij klaar is voor een prominentere rol bij de Rode Duivels. De voorbije twee duels drukte hij zijn stempel op de match. Zo opende hij ook telkens de score. "Youri heeft specifieke kwaliteiten als spelverdeler. Hij is heel intelligent en voetbalt altijd vooruit. Hij is een enorm talent op het veld en hij heeft de persoonlijkheid om in de toekomst een leider te zijn bij de nationale ploeg”, zei Martinez over Tielemans na Denemarken.

Sterke thuisreputatie

De Rode Duivels hebben in hun thuiswedstrijden geen steken laten vallen. De drie tegenstanders, IJsland, Denemarken en Engeland, werden telkens met lege handen huiswaarts gestuurd. Ook al was er geen publiek vanwege corona, de Belgen profiteerden optimaal van de thuissituatie.

Naast België plaatsen Italië, Frankrijk en Spanje zich voor de Final Four. Van dat drietal wist enkel Spanje ook een negen op negen te halen in eigen land. Vooral de 6-0 bolwassing tegen Duitsland was best indrukwekkend.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top