Stereotypes bestaan niet voor deze filmpersonages

Stereotypes zijn er om doorbroken te worden. Veel filmmakers hebben al even begrepen dat hun personages veel interessanter worden als ze onvoorspelbaar zijn en wanneer ze dus niet de aloude clichés volgen. Deze personages breken helemaal uit hun stereotype.

Kick-Ass

Dave is een geek die niets liever doet dan comics lezen en krijgt het in zijn hoofd dat ook hij een superheld kan zijn. Hij krijgt keer op keer op zijn donder, tot hij uiteindelijk met een flinke dosis geluk een eerste succes boekt. De gewone jongen die een superheld wordt, dat hebben we al gezien. Maar terwijl pakweg Spider-Man een radioactieve spin nodig had om in een vingerknip onoverwinnelijk te worden, gaat het de doodnormale ‘Kick-Ass’ minder makkelijk af. Een eerste stereotype is voorzichtig doorbroken.
 
De echte verrassingen komen in de gedaande van Hit-Girl, een elfjarig meisje dat zonder scrupules hele hordes vijanden bloederig doodt, en Big Daddy, die er op het eerste gezicht uitziet als een alledaagse vader, maar een dubbelleven leidt als hypergewelddadige burgerwacht.

Brokeback Mountain

Cowboys moeten stoer zijn, houden ervan om alleen buiten te zijn, en zouden het toppunt van de heteroseksuele mannelijkheid zijn. Iedereen die daarvan afwijkt, wordt niet aanvaard in die gemeenschap. In dat klimaat merken Ennis en Jack dat ze voor elkaar vallen terwijl ze enkele maanden voor een kudde schapen moeten zorgen. De twee worstelen met hun geaardheid en wanneer ze toegeven aan hun aantrekkingen tot elkaar, beslissen ze dat verborgen te houden voor de buitenwereld.
 
‘Brokeback Mountain’ is uiteindelijk een tragisch verhaal, over mannen die niet kunnen zijn wie ze zijn in een maatschappij die van hen verwacht dat ze aan bepaalde normen voldoen. Toen de film in de zalen kwam, toonde die nog maar eens aan hoe vernietigend stereotypes en de verwachtingen die eraan vasthangen kunnen zijn.

Bend It Like Beckham

Sikhs volgen erg strikt de tradities van hun religie op, dus wanneer de Britse dochter in een familie Sikhs voetbal wil spelen, ligt dat gevoelig.Twee stereotypes worden in deze film tegelijk van aan het begin gebroken: Sikh Jess heeft een uitzonderlijk voetbaltalent, en haar beste vriendin Jules laat alle meisjesachtige hobby’s links liggen voor de “mannelijke” sport. Tenslotte, vrouwen kunnen net zo goed als mannen een krulballetje in de netten leggen.
 
Uiteindelijk gaan nog meer stereotypes de vuilbak in. Terwijl de ouders van Jess haar aanvankelijk niet steunen, beslissen ze uiteindelijk toch om hun traditionele waarden de deur uit te gooien. In de laatste scènes van de film begint zelfs de moeder te sporten!

Moonlight

In ‘Moonlight’ wordt drugsdealer Juan een onverwachte vaderfiguur voor de gepeste jongen Chiron. De dealer is geduldig en deelt tolerante levenslessen uit. Wat later ontdekt de jongen dat hij op mannen valt, en hoewel dat in het harde milieu waarin hij opgroeide normaal helemaal uit den boze zou zijn, helpen de lessen van Juan hem om met zichzelf in het reine te komen. Maar in het Miami van de jaren 80 moet hij zijn harde kant tonen om te overleven.
 
Deze film over anders zijn in een wereld waar afwijking van de norm een doelwit op je rug plaatst, is een hartverscheurend coming-of-ageverhaal. ‘Moonlight’ sleepte in 2017 drie Oscars in de wacht, waaronder die voor ‘Beste Film’.

Hidden Figures

In de jaren 60 ging het ruimtevaartprogramma van NASA met rasse schreden vooruit. De film ‘Hidden Figures’ richt de spotlights op drie wiskundigen die daar belangrijke rollen bij speelden. En bij de woorden “wiskundigen in de jaren 60” dacht je waarschijnlijk niet meteen aan drie jonge, zwarte vrouwen.
 
Katherine Johnson, Dorothy Vaughan en Mary Jackson waren in de hoogdagen van de Space Race spilfiguren bij NASA. Ze waren baanbrekend voor vrouwen die een carrière wilden maken in de wetenschappen en vochten de segregatie op de werkvloer aan. Zo waren er bijvoorbeeld aparte toiletten voor zwarten, maar weigerden de vrouwen om die te gebruiken. Lang werd hun verhaal naar de achtergrond geduwd, maar de film ‘Hidden Figures’, gebaseerd op het non-fictieboek met dezelfde naam, bracht daar eindelijk verandering in.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top