Een ‘Bourne’-film zonder Matt Damon is als de Rode Duivels zonder Kevin De Bruyne

Vanavond zendt VTM de actiefilm ‘The Bourne Legacy’ uit. De film van Tony Gilroy uit 2012 is de eerste ‘Bourne’-film zonder de ster van de franchise, Matt Damon. Proximus Pickx ging na welke anders filmfranchises doorgingen zonder de centrale ster die voordien het mooie weer maakte.

Vin Diesel & Paul Walker, ‘Fast & The Furious’

De eerste film bevatte Vin Diesel, Paul Walker en veel blitse sportauto’s. In de tweede was Diesel nergens te bekennen en nam Walker de hoofdrol op zich. In het derde deel, ‘Tokyo Drift’, was ook Walker verdwenen, terwijl Diesel op het einde nog kort in beeld verscheen als Dominic Toretto.
 
De relatief lage box-office voor deze derde film, in vergelijking met de andere delen in deze succesfranchise, bewijst dat de originele cast een groot deel van het succes verklaart. Toch is de film op zich een publiekslieveling, terwijl het zeker niet het grootste kassucces was.
 
Het duo stapte voor de vierde film uit 2009 opnieuw in de franchise. Als gevolg bracht ‘Fast & Furious 4’ meer dan het dubbele op van voorganger ‘Tokyo Drift’. Ook delen vijf en zes deden het met Walker en Diesel in de cast uitstekend aan de filmkassa’s.

De film die tot dusver het meest opbracht was ‘Furious 7’, het zevende deel in de reeks, dat onder andere een emotioneel adieu aan Paul Walker bevatte. De acteur overleed bij een auto-ongeval in november 2013. In dat zevende deel, dat anderhalf miljard dollar in het laatje bracht, was Walker een laatste keer te zien op het grote scherm. Ook Vin Diesel was opnieuw van de partij.

Jim Carrey, ‘The Mask’ / ‘Dumb and Dumber’

Carrey weigerde om mee te werken aan sequels van ‘The Grinch’, ‘The Mask’ en initieel ook ‘Dumb And Dumber’. Het gevolg liet zich raden: zonder de grimassen van Carrey waren de films veel minder attractief.
 
Son of the Mask’ uit 2005 was de ergste van de drie: een waardeloze sof en een flop van het zuiverste slag. ‘Dumb And Dumberer: When Harry Met Lloyd’, eigenlijk een prequel, blonk uit in gemakzucht en nam zelfs niet de moeite om de vaak onderschatte Jeff Daniels weer op te nemen in de cast. 
 
Uiteindelijk ging Carrey toch overstag om mee te spelen in een nieuwe ‘Dumb And Dumber’. ‘Dumb and Dumber To’ uit 2014 voerde Carrey en Daniels opnieuw op, en dat loonde: de opbrengst bedroeg 124 miljoen dollar, of dik 85 miljoen dollar meer dan ‘When Harry Met Lloyd’.

Arnold Schwarzenegger, ‘Terminator’

Het origineel uit 1984, geregisseerd door James Cameron en met Arnold Schwarzenegger in een hoofdrol, was met een opbrengst van 78 miljoen dollar een voltreffer. Ook de tweede, met een veel groter budget, deed de kassa’s rinkelen met een half miljard dollar opbrengst.

Het derde deel, ‘Rise of the Machines’, kon Schwarzenegger nog aan boord houden met een salaris van 30 miljoen dollar, maar Cameron had zijn regiestoel intussen vrijgemaakt voor Jonathan Mostow. Gevolg: 70 miljoen dollar minder opbrengst dan de voorganger in de franchise. Toen ‘Terminator: Salvation’ in 2009 verscheen, was Schwarzenegger gouverneur van Californië en werd zijn aanwezigheid in de film verzekerd door een computer. Het mocht niet baten: de opbrengst daalde naar 371 miljoen dollar.
 
Terminator Genisys’ uit 2015 luidde de comeback van Schwarzenegger in de franchise in, en de box-office was navenant: met 440 miljoen dollar ging de opbrengst meteen weer de hoogte in. Deel zes, ‘Terminator: Dark Fate’, verscheen vorig jaar, en maakte echter duidelijk dat de rek eruit is: de film haalde ‘slechts’ 261 miljoen dollar op en werd hier en daar een flop genoemd. De toen 72-jarige Schwarzenegger kwam zichzelf tegen en besefte dat zijn naam op de affiche niet langer voldoende was om kassucces te realiseren. Of de actieheld in een eventuele ‘Terminator 7’ zal verschijnen is dan ook hoogst onzeker, net als het lot van de hele franchise an sich.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top