Speeldag 13 in de Jupiler Pro League is aangebroken. Blikvangers zijn Beerschot – Anderlecht en Charleroi – AA Gent. Vooral die laatste wordt interessant: de Henegouwse machine sputterde vorige speeldag tegen kelderploeg KV Mechelen, terwijl AA Gent in extremis een punt haalde tegen Anderlecht. Aangezien de top zeven op een zakdoek staat in de stand, mag Charleroi geen punten verspelen wil het na deze speeldag nog bovenaan staan…
AA Gent bleek tegen Anderlecht eens te meer los zand, maar sleepte onverhoopt nog een punt uit de brand in de eigen Ghelamco Arena. Nee, dit AA Gent is geen titelpretendent, en zelfs de top vier halen zal een lastige klus worden.
 
Mooi moment wel in het Gentse bastion, toen Milad Mohammadi na het laatste fluitsignaal in de armen viel van gelegenheidscoach Peter Balette. Ondanks de miserie zijn er toch lichtpuntjes bij de Gentenaars. Mohammadi zelf bijvoorbeeld, die als een razende de linkerflank afdraaft.
 
Het rampseizoen van AA Gent werd gesymboliseerd met de Gentse trainersvaudeville: het overhaaste ontslag van Jess Thorup, gevolgd door het inderhaast aanstellen van Laszlo Bölöni, waarna de Roemeen na amper 25 dagen op zijn beurt ontslagen werd. “Een miscast”, heette het.

Sindsdien haalden de Gentenaars onder interimcoach Wim De Decker 10 op 21: nog steeds gebuisd, maar minder dramatisch dan de 3 op 15 waarmee de Buffalo’s het seizoen openden. Een ding is duidelijk: AA Gent zal een spectaculaire comeback moeten realiseren in de tweede seizoenshelft om play-off 1 nog te halen. Bijna halfweg de competitie kunnen we vaststellen dat de eerste seizoenshelft een zelfverklaarde topclub onwaardig is.

Ook Charleroi zwalpt de jongste weken
 
Omgekeerde wereld bij Charleroi: de Carolo’s zijn de laatste jaren aan een opmars bezig, en verbazen vriend en vijand met hun offensieve en attractieve speelstijl. De nummer 3 van vorig jaar verschalkte dit seizoen onder meer Antwerp en regerend landskampioen Club Brugge – op de openingsspeeldag. Onder de vleugels van coach Karim Belhocine pakte Charleroi 23 op 33 en staat het naast Club Brugge aan kop van de rangschikking – met een match minder gespeeld.
 
Toch loopt het de laatste weken wat stroever bij de Henegouwers. Kelderploeg KV Mechelen hield de Zebra’s vorige speeldag op een 3-3 gelijkspel. Op speeldagen 8 en 9 werd verloren van respectievelijk Standard en KRC Genk – rechtstreekse concurrenten voor play-off 1. De jongste weken haalde Charleroi 5 op 15: geen al te best rapport. Het heet dan ook een mirakel dat de troepen van Belhocine nog steeds bovenaan de stand prijken. Een glansrijke thuisoverwinning tegen AA Gent zondagavond zou de zwart-witte machine weer kunnen aanzwengelen.
 
Volg de wedstrijd tussen Charleroi en AA Gent zondagavond vanaf 17u50 live op Eleven Pro League, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Proximus Pickx biedt in de app en op het web met de 'Interactieve videoplayer' een gloednieuwe ervaring aan. Dankzij deze nagelnieuwe functie kan je tijdens de uitzending van de wedstrijd in een handomdraai de opstellingen van beide elftallen, de wedstrijdgegevens en de vorige ontmoetingen tussen beide ploegen opvragen. Bovenal stelt de interactieve video player je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven via het menu op de rechterkant van je scherm. Dankzij deze nieuwe functie kan je de matchen van je favoriete team beleven zoals nergens anders!