One day, one goal: de fluwelen WK-treffer van ‘SuperDeco’

We schrijven 17 juni 2006. Het WK is in volle gang. In groep D komt het Portugal van Cristiano Ronaldo uit tegen Iran. In de Commerzbank-Arena in Frankfurt waren de 43.000 toeschouwers die dag getuige van een fabelachtig doelpunt.

De Iraanse doelman Ebrahim Mirzapour schudde in de 12e minuut al een mooie parade uit zijn handschoenen op een schot van Deco, die op 7 meter van het doel zijn krachtige linker tegen het leer zette. De Braziliaanse stervoetballer greep zich naar de haren toen hij zag hoe de doelman zijn schot over de doellat duwde. 50 speelminuten later zou hij wel het zegegebaar maken.
 
De Portugese aanvalsdrift werd beloond in de 62e minuut, toen Deco de bal aangespeeld kreeg van Luis Figo, een meter voor het halve maantje. De Barcelona-speler schoot de bal in één tijd voorbij de hulpeloze Mirzapour, die aan de grond genageld stond.

Man van de match

Cristiano Ronaldo stelde de Portugese zege in de 78e minuut veilig vanop de stip, nadat de Iraanse aanvoerder Yahya Golmohammadi Figo had neergehaald in het strafschopgebied. Na affluiten werd Deco uitgeroepen tot man van de match.

De Braziliaan, die in 2002 tot Portugees was genaturaliseerd, speelde nog tot 2008 bij Barcelona, alvorens naar Chelsea te verkassen en daarna uit te bollen in zijn thuisland, bij Fluminense FC. Hij was nog international tot 2010. In de zomer van 2013, daags voor zijn 36ste verjaardag, kondigde ‘SuperDeco’ zijn voetbalpensioen aan.
 
Uiteindelijk zou Portugal op het WK 2006 in de halve finales stranden, na een 1-0 nederlaag tegen Frankrijk. Iran werd laatste in groep D en overleefde de groepsfase niet.

Nieuws

Bekijk alles
Top