First Strike EU: onze landgenoten plaatsen zich voor het vervolg van de competitie

Door Proximus

Deel dit nieuws

Afgelopen weekend eindigde de eerste qualifier van de Europese editie van First Strike. Vier teams konden zich in deze etappe kwalificeren voor het Main Event van de competitie die door Riot en RFRSH wordt georganiseerd. We blikken terug op het begin van het toernooi dat, zoals gebruikelijk, verschillende verrassingen voor ons in petto had.

Favorieten die winnen

Opgesplitst in 2 verschillende kwalificatiebomen, zag First Strike dit weekend de eerste vier teams doorstoten naar de regionale eindfase die zal plaatsvinden van 3 tot 6 december.

Het toernooi ging officieel van start met vrije en open kwalificatiefasen. In deze qualifiers kwalificeerden de 32 beste teams zich voor de play-ins. Niet verrassend overvleugelden teams als G2, Team Liquid, FunPlus Phoenix en Guild Esports de tegenstand in dit deel van de competitie.

Hoewel het format van de competitie geen ruimte liet voor fouten (de wedstrijden werden in BO1 gespeeld tot de play-offs; red.), begon het serieuze werk op vrijdag. Het werd een drukke play-indag waarop elk team twee wedstrijden speelde om zich te kwalificeren voor de play-offs, de laatste stap voor het Main Event. Team Liquid en onze Belg ScreaM kenden geen grote problemen. De boom lag het team wel. Liquid begon de dag met een duidelijke score van 13-1 tegen Kamil Klein New Chapter. Op het einde van de dag bevestigden de spelers hun verlangen naar de eindoverwinning door hun wedstrijd met 13-9 te winnen.

Guild Esports gediskwalificeerd

Een van onze landgenoten, Ex6TenZ, faalde tegen eXiLe eSports, waardoor het aantal Belgen dat nog in de competitie aanwezig was, gereduceerd werd tot twee. Van zijn kant begon het G2-team de dag met een hoge noot. Tegenover het VASTA Gaming-team volgden de G2’s het voorbeeld van Team Liquid. Ze verpletterden hun tegenstander met 13-1. In het verlengde van de boom moesten ze het opnemen tegen draken en Guild Esports, die net Team Queso hadden verslagen. De wedstrijd ging van start en het team, waarin voetballer David Beckham onlangs investeerde, nam de G2’s te grazen in wat zeker een van de spannendste wedstrijden van de competitie werd. Eindscore: 13-10.

Maar terwijl Guild Esports zich net had gekwalificeerd voor de play-offs, die de volgende dagen zouden worden gespeeld, lieten verschillende stemmen zich horen op de sociale media. Zij gaven het gebruik van een boost door de Guild Esports-spelers aan, met andere woorden het gebruik en misbruik van een bug in het spel om de overhand te krijgen.

In dit geval lijkt het erop dat de spelers een bug hebben gebruikt die het mogelijk maakt om de turret van Killjoy en de wall van Sage over elkaar heen te leggen om zo extra hoogte te nemen op de map Ascent. Op deze manier zou Guild Esports punt B hebben verdedigd, waardoor ze ook een voordeel hadden ten opzichte van de tegenstander. Hoewel de score niet krap was op het waarschijnlijke moment van het gebruik van deze boost, is het belangrijk om te onthouden dat games als Valorant of Counter-Strike werken met een geldsysteem om krachtigere wapens te kopen. Een verloren manche kan dus het verloop van de wedstrijd volledig omdraaien, wat de score ook is.

Het antwoord van Riot liet niet lang op zich wachten. De volgende dag kondigden de organisatoren van het toernooi in een persbericht op de sociale media de diskwalificatie van Guild Esports aan. De organisatie en haar spelers reageerden snel op de beslissing van Riot, waarbij ze benadrukten dat “ze geloven dat ze de vaardigheden op een innovatieve en geoorloofde manier hebben gebruikt”. Het competitiereglement is echter duidelijk: “Opzettelijk gebruik van een bug is verboden”. Maar wat in dit geval minder duidelijk is, is het tweede deel van het reglement. Volgens deze laatste moeten spelers in geval van twijfel een admin van de competitie op de hoogte brengen om te bepalen of de bug ook echt een bug is. Volgens de spelers zou deze bug twee maanden geleden zijn gemeld aan de ontwikkelaars. Er kwam geen reactie van de ontwikkelaars en dus dachten de spelers dat de bug gebruikt mocht worden. Er is echter geen reden tot paniek, de spelers van Guild Esports mogen deze week opnieuw hun geluk beproeven in de tweede en laatste qualifier.

Belgen in de race

Na de discussie gingen de play-offs van start op zaterdag en zondag, met een G2-team dat verheugd was om de plek van Guild Esports in te nemen. Tegen NiP hadden Mixwell en de Belg Davidp het niet onder de markt, maar ze wonnen de wedstrijd uiteindelijk wel met 2-0 na twee krappe manches op Ascent en Haven. Tegelijkertijd kreeg Team Liquid te maken met Prodigy. Opgestart door het gelijknamige bureau en gecreëerd met als enig doel om plezier te hebben, kunnen we de prestaties van deze laatstgenoemde benadrukken, ondanks de eliminatie.

De volgende dag was het de beurt aan FunPlus Phoenix om Opportunists in twee manches te verslaan. eXiLe eSports verloor van SUMN FC.

We kennen dus de eerste vier gekwalificeerde teams voor het Main Event van de eerste officiële competitie op Valorant. Op dit moment kunnen we zeggen dat de Belgen heel aanwezig zijn, met een vertegenwoordiger in twee van de teams die als competitiefavoriet worden beschouwd. Wij wensen ScreaM en Davidp, onze twee landgenoten, dan ook veel succes. Moge de beste winnen!

Copyright afbeelding: Riot Games

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top