Jan “Bobo Joe” Werner: “Een professionele gamer traint meer dan een voetballer. Dat wordt nog steeds onderschat”

Door Proximus

Deel dit nieuws

Het duo Jan Werner en Jasper De Belder, Bobo Joe en Bobo Jack, besloot begin dit jaar om een carrière als casters te lanceren. Als duo maken ze furore en vullen ze elkaar perfect aan. Voor Be The Next Caster worden de vrienden uit elkaar gehaald en moeten ze hun individuele kwaliteiten in de strijd gooien. Jan Werner hield zich tijdens de lockdown bezig met de renovatiewerken in zijn huis, terwijl hij ook aan een carrière timmerde in de esports. Deze wedstrijd ziet hij als een uitgelezen kans om zijn nog prille carrière te lanceren.

Ben je klaar voor de wedstrijd?

Ik ben er wel klaar voor, maar ik weet niet wat ik net moet verwachten. Ik heb nu een half jaar geoefend, dus ik ben wel enthousiast om eraan te beginnen.

Hoe ben je als caster begonnen?

Begin dit jaar zag ik de opkomst van de Belgian League en toen is het idee wel beginnen spelen om te starten als caster. Voordien was dat een beetje een ver-van-mijn-bed-show. Ik zag het beroep caster als iets internationaals dat was weggelegd voor een aantal gezegende mensen. Maar plots is er een Belgische competitie, met Belgische casters die Nederlands praten en dan kwam de droom plots wel dichterbij. Dus ik dacht zelf mijn kans eens te wagen en in maart heb ik dan contact opgenomen met een goede vriend van mij: Jasper, Bobo Jack. We zijn beginnen oefenen en we wouden eens kijken hoe ver we daarmee zouden geraken. En we hebben onszelf een beetje in de markt gezet als duo. Dat verschilt toch van casters die zich individueel profileren. Dus we hadden een duidelijk idee om samen te streamen, samen te casten en samen een brand te ontwikkelen: HYPE! Shoutcasting. We kunnen ook apart casten, maar als een organisatie op zoek is naar een duo, dan hebben ze bij ons het volledige pakket.

In Be The Next Caster moet je apart casten. Is dat vreemd?

Niet echt, want we hebben al apart gecast en ook met andere mensen. Maar je merkt wel dat iedereen zijn eigen stijl heeft en we zijn wel echt goed op elkaar ingespeeld. Dat is toch een flinke meerwaarde. Zeker voor League of Legends, waar het abnormaal is om alleen te casten. Dan is het zeker fijn om met iemand te casten die je goed kent.

Je kwaliteiten worden in dit format natuurlijk individueel bekeken. Ben je daar klaar voor?

In het begin van de competitie wordt je kennis van meerdere games onder de loep genomen. Dat is natuurlijk moeilijk te voorspellen. In een latere fase kan je pas uitpakken met de kennis van je eigen game, League of Legends in mijn geval. Ik heb al heel wat games gespeeld in mijn leven. Wellicht te veel om op te noemen. Het is één ding om de game te spelen, maar een game kennen is toch nog iets anders. Ik speel bijna tien jaar League of Legends, dus die game ken ik door en door. Ik heb ook andere games gespeeld, maar om die games ook te gaan casten is een ander paar mouwen.

Kan je dat wat vergelijken met een voetbalcommentator die plots een basketbalwedstrijd moet gaan becommentariëren ?

Dat is wel een mooie vergelijking. Kijk, het is een ander spel met andere spelregels. Je moet de tactieken ook kennen, anders kan je als caster die inzichten niet meegeven. Als je tactieken van Counter Strike bijvoorbeeld niet goed kent, dan ga je ook geen diepgaande analyse kunnen geven. Je kan het dan wel over een grappige boeg gaan gooien, maar de kijker wordt daar in principe niet wijzer van.

Die balans tussen entertainment en informatie, is dat een moeilijk evenwicht?

Dat is altijd een moeilijke balans, maar dat lukt aardig. Zeker in combinatie met Bobo Jack. Het hangt ook van het publiek af en van de wedstrijd. Sommige wedstrijden zijn eerder saai en dan moet je het eerder humoristisch aanpakken. Andere wedstrijden zijn dan weer ontzettend spannend en dan moet je die wedstrijd goed omkaderen.

Je speelt zelf al bijna tien jaar League of Legends. Nooit gedroomd van een carrière als speler?

Op papier is dat mooi, maar in de praktijk is dat niets voor mij, denk ik. Je moet er ontzettend veel voor opofferen. Een professionele gamer moet bijvoorbeeld veel meer uren trainen dan een professionele voetballer. Dat wordt nog steeds onderschat. En je moet echt héél goed zijn. Dat niveau, dat weet ik gewoon, zou ik zelf niet halen. De overstap naar het casten, was dus een logische stap eigenlijk.

En hoe zie je die toekomst nog voor je? Zowel van esports in België als jouw eigen rol in die scene?

Het staat misschien allemaal nog in de kinderschoenen, maar ik zie het wel gigantisch boomen. Er zijn heel wat bedrijven, zoals Proximus, die erin investeren. Zij zien daar potentieel in en iedereen wil er nu al bij zijn voor wanneer het écht groots wordt. Zo zie ik ook mijn eigen rol wat. Er zijn maar een beperkt aantal plekken als caster en ik hoop daarin mee te gaan zodat ik ook de professionele stap kan zetten. Ik heb natuurlijk nog veel te leren en ik moet ook nog wat stappen zetten, maar daarom is Be The Next Caster ook zo een mooie kans. Je kan er alleen maar van leren.

Er kan natuurlijk maar één iemand de wedstrijd winnen. Wat als er een Bobo de wedstrijd moet verlaten?

Ja, de concurrentie is echt groot, dus ik kan niet voorspellen hoe de wedstrijd zelf zal evolueren. Ik gun het iedereen natuurlijk. Als Jasper naar huis moet, dan zou dat erg jammer zijn. Maar dan zou ik hem uiteraard blijven steunen en dat is omgekeerd ook zo. Er kan inderdaad maar één iemand de wedstrijd winnen, dus de twee Bobo’s zullen het al zeker niet samen halen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top