Jurylid Robert Jan Kortooms: “Als ze niks van de game afweten, vallen ze door de mand”

Door Proximus

Deel dit nieuws

De prestaties van onze acht kandidaten worden onder de loep genomen door een driekoppige jury. Robert Jan Kortooms en Damien Rapoye zijn de twee vaste juryleden. Robert Jan is zelf al ruim twee jaar caster voor de game Counter Strike en mag de kandidaten nu beoordelen. Maar hoe is hij als caster begonnen en hoe zal hij de kandidaten beoordelen?

Hoe ben je als caster begonnen?

Voor mij is het eigenlijk twee jaar geleden begonnen, toen werd ik gescout tijdens het streamen. Mijn accent in het Engels viel in de smaak en ik ben dan in een soort opleidingstraject gestapt waar ik werd klaargestoomd om wedstrijden te casten. Nadien ben ik in de scene blijven werken als caster en bleven de jobs ook binnenkomen.

En welke impact heeft de coronacrisis dan gehad op jouw werk als caster?

Ook tijdens de lockdown kon ik gewoon blijven verderwerken. In april heb ik voor de eerste keer van thuis gecast en dat is een beetje de standaard geworden. Soms moet ik nog eens naar de studio komen, maar ik ben eigenlijk heel de tijd bezig geweest.

Hoe is je avontuur bij Be The Next Caster dan begonnen?

Ik had een post gezien en ben eens beginnen polsen wie de show organiseerde. Ik kwam zo in contact met de organisatie en niet veel later hebben ze mij gevraagd of ik in de jury wou zitten. Ik ben de CSGO-kenner in de jury. Ik cover die game al meer dan twee jaar en werk ook zelf als caster, dus daarom kan ik onze kandidaten ook wel goed beoordelen.

Heb je al ervaring als jurylid of is het je eerste keer?

Het is de eerste keer dat ik in een show zit als jurylid, dus dat is wel een nieuwe ervaring. Maar ik heb toch het gevoel dat het mij ligt. Ik kan redelijk kritisch kijken naar de prestaties van de kandidaten en goeie feedback geven. De kandidaten appreciëren die feedback ook. En het is natuurlijk ook fijn om deze talenten bezig te zien en, wie weet, komt één van hen wel ooit naast mij te zitten als collega.

De kandidaten moeten verschillende games casten in deze show. Hoe moeilijk is dat?

Als je inderdaad niets van League of Legends afweet, dan ga je dat niet goed kunnen casten en dan ga je ook door de mand vallen. In Be The Next Caster moeten ze ook korte fragmenten van verschillende games becommentariëren en worden ze beoordeeld op het casten zelf. Dan kijken we hoe goed ze kunnen entertainen, ook als de kennis van de game minder is of misschien zelfs helemaal afwezig is.

Welke kwaliteiten moet een caster dan juist hebben?

Bij een caster moet de passie aanwezig zijn. Je moet casten met plezier en dat is ook iets wat we willen zien. We zoeken een bepaalde eigenheid en ook de stem moet wel goed zitten. Sommige casters hebben gewoon een mooie stem en dat is wel belangrijk. De kennis van de game is ook ontzettend belangrijk. Als die ontbreekt dan val je, zoals eerder gezegd, los door de mand. En het laatste aspect is de techniek. Zorg ervoor dat je stopwoordjes eruit zijn, zorg ervoor dat je tempo goed zit, dat je opbouw aanwezig is en vertel een verhaal. Je moet niet gewoon zeggen wat je op het scherm ziet, maar je moet een verhaal vertellen dat binnenkomt bij de kijker of de luisteraar. Hij moet dingen zien die hij anders niet zou opmerken.

Kan je het ook als caster maken als je Engels niet perfect is?

Zeker wel. Er zijn genoeg casters op het hoogste niveau die een merkbaar accent hebben, maar goede casters met een goede stem en een degelijke techniek kunnen zeker aan de slag.

Waar let je zelf op als jurylid?

Ik let heel erg op de stopwoordjes. Dat is ook iets wat ik zelf regelmatig doe, mezelf herbeluisteren en die stopwoordjes eruit halen. Ik kijk ook naar hun enthousiasme. Ik moet gekluisterd aan het scherm zitten, ze moeten mij kunnen laten lachen. Dus kortom: hoe goed zijn hun casting skills?

Heb je nog tips voor mensen die als caster willen beginnen?

Je moet er misschien wel wat aanleg voor hebben, maar het voornaamste is toch oefenen. Practice makes perfect. Kijk ook eens naar wat voorbeelden. Hoe coveren ze grote events, zowel in het Engels als in het Nederlands. En herbekijk je eigen streams ook eens of neem eens een demo op en wees daar kritisch over. Wat kan beter? Dat moet je dan blijven herhalen en je moet blijven oefenen. Dat in combinatie natuurlijk met passie voor een bepaalde game of esports in het algemeen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top