Weinig mensen zullen dit weten, maar comédienne Soe Nsuki is een gamer. Daarom was ook zij aanwezig op de eerste draaidag van ons nieuwe programma, Be The Next Caster.

Dag Soe, velen zullen een beetje verwonderd zijn om jou in ons programma te zien. Kan je de lezers uitleggen wat jouw rol precies is?

Ik ben jurylid in de competitie “Be The Next Caster” van Proximus. We zijn namelijk op zoek naar een nieuwe caster voor Counter-Strike: Global Offensive en League of Legends en ik ben vandaag een gastjurylid, want ik ben zelf geen caster. Ik kom de kandidaten beoordelen op alles waar ik goed in ben, namelijk mopjes, enthousiasme en presentatie in het algemeen.

Ben je een beetje thuis in de wereld van esports?

Een heel klein beetje. Ik ben wel een gamer, al heel mijn leven! Vroeger werd dat natuurlijk niet gezien als “esports” want dat was allemaal zonder internet.

Mijn broer en ik hebben heel veel consoles gehad. Dat gaat van de Super Nintendo tot de PlayStation 3 en nu speel ik op de Nintendo Switch. Mijn kleine broer is een LoL-speler dus de wereld is mij niet volledig onbekend.

Speelde je dan vroeger alleen of deed je dat met mensen die je kende?

Beide. De Super Nintendo kregen mijn tweelingbroer Frank en ik samen. Wij deden alles met twee en dan speelden wij bijvoorbeeld samen Street Fighter. Bij ons thuis was gamen altijd wel een sociale activiteit. Als één van mijn broers Tomb Raider speelde, keken wij allemaal mee en probeerden wij bijvoorbeeld de puzzels mee op te lossen. Tijdens de vakanties speelden we Mario Kart op de GameCube met vier controllers. We waren thuis met vijf dus de verliezer moest zijn controller doorgeven. Zo brachten wij hele vakanties door.

Online speelde je niet vaak? Dat was toen nog niet zo toegankelijk en eenvoudig als nu?

Nee, inderdaad. De eerste keer dat ik online ging, was op Tekken. Ik werd helemaal afgemaakt door een 12-jarige uit Korea (lacht). Online was voor mij de hel, want ik stierf altijd meteen. Nu ben ik Animal Crossing aan het spelen en daar is ook een onlinefunctie. Die game is zo soft dat ik het daar wel eens online ga proberen.

Over de competitie zelf nu, wat waren jouw verwachtingen vooraf?

Ik was heel enthousiast om naar hier te komen en ik was blij dat ik mocht komen. Ik hou van games, ik ben fan van de hele gamingwereld. Ik heb gemerkt dat die wereld aan het groeien is en dat gamen wat meer mainstream wordt. Toen wij klein waren, was dat helemaal nog niet zoals nu.

Wat mij heeft verbaasd, is dat er tussen casten enerzijds en improvisatie en comedy anderzijds heel veel overeenkomsten zijn. Als caster weet je niet wat er gaat gebeuren, je weet niet wie gaat winnen, je weet niet wie een speciale move of tactiek gaat gebruiken. Je moet daarmee om kunnen gaan. Je moet voortdurend in controle zijn, zonder dat dat geforceerd mag overkomen.

Welke kwaliteiten heeft een goede caster volgens jou nodig?

Casten is net als alle presenteervariaties, zoals comedy, improvisatie of presenteren op televisie, allesbehalve eenvoudig. Je moet heel veel skills hebben. Observatie is heel belangrijk. Je moet eerst en vooral zien wat er gebeurt. Nadien moet je dat kunnen vertalen naar woorden en zinnen die iedereen kan begrijpen. Zo kunnen bijvoorbeeld mensen die er niets van kennen ook meegezogen worden in het verhaal. En verder moet je ook nog aangenaam zijn en kunnen entertainen. Al die skills hebben tijd nodig om zich te ontwikkelen. Casten is een heel moeilijk beroep.

Zijn er bepaalde overeenkomsten of verschillen met bijvoorbeeld het becommentariëren van een voetbalwedstrijd?

Bij een voetbalwedstrijd gaat het er naar mijn mening net iets ernstiger aan toe. Tijdens het casten ben je in een fantasiewereld bezig. Dat heeft een extra dimensie. Er is wat magie aanwezig.

Welk advies geef je aan mensen die in de esportswereld willen terechtkomen en die er volop in willen investeren?

Ik raad mensen aan om een improvisatiecursus te volgen of wat te improviseren in de vrije tijd. En dat is een tip voor mensen uit heel veel branches.

Je hebt de kennis op zich. Graaf daar zo diep in als je kan. Je moet niet de beste speler zijn, maar wel goed genoeg om het spel te kunnen analyseren. Iemand die de vaardigheden van het spel goed beheerst en ook nog eens goed kan improviseren en goed moppen kan tappen, kan een hele sterke caster worden.