België - Denemarken: moet België voluit gaan voor de aanval?

UEFA Nations League |

De Rode Duivels spelen vanavond hun laatste match van de Nations League-groepsfase tegen Denemarken. Met twaalf punten staan de Belgen op kop, maar Denemarken kan nog de eerste plaats veroveren als het de Rode Duivels klopt. België heeft echter aan één punt genoeg en dat biedt perspectieven...

Door Proximus

Deel dit nieuws

Eén punt is genoeg voor de Rode Duivels. Nadat Mertens en Tielemans afgelopen zondag de match tegen Engeland beslisten, staan de Rode Duivels op kop van Groep B met slechts twee punten voorsprong. Denemarken volgt op plaats twee en wil eveneens naar de 'Final Four' doorstoten. De ploeg van bondscoach Kasper Hjulmand is dus verplicht om op te zoek gaan naar de overwinning en dat geeft onze bondscoach opties…

Roberto Martinez liet het zich al meerdere malen ontvallen: de Belgen hebben graag de bal, maar moeten soms 'leep' kunnen spelen. Met rasechte talenten zoals Kevin De Bruyne, Eden Hazard en Dries Mertens kun je niet altijd aan het verdedigen slaan maar de ongebreidelde naïviteit uit het verleden moest eruit. Bovendien bleek dat we in het verleden bij balverlies te vaak achter de feiten aanliepen. Tot afgelopen zondagavond tegen Engeland: toen toonden de Rode Duivels eindelijk dat ze ook uitstekend kunnen verdedigen zonder bal en een tegenprik in huis hadden.

Eriksen in bloedvorm

Verdedigen en tegenprikken is misschien de goede tactiek tegen de tegenstander van vanavond: Denemarken. De Denen moeten komen als ze nog een kans willen maken op groepswinst en met Christian Eriksen van de partij beschikt Denemarken eveneens over een aanvallende middenvelder in bloedvorm die graag naar de goal trekt. Eriksen scoorde in zijn laatste vier interlands drie goals en lijkt bij de Deense nationale ploeg boven zichzelf uit te stijgen. Als dat nog niet genoeg is, loopt er ook een gevaarlijke spits rond bij de Denen die bij FC Barcelona het mooie weer maakt: Martin Braithwaite. Hij wil ongetwijfeld zijn doelpuntje meepikken tegen de Belgen en er alles over vertellen tegen Lionel Messi.

Naar Frans voorbeeld

Om niet in het mes te lopen van de Denen kan Martinez vanavond dus de optie lichten om de Duivels niet naïef te laten voetballen zoals we al zo vaak deden in het verleden. Dat wil zeggen: klinisch verdedigen en dodelijk zijn op de counter. Iets wat Martinez opstak tijdens het WK 2018 toen Frankrijk ons daarin een lesje gaf tijdens de verloren halve finale. De Franse bondscoach Didier Deschamps verkoos om toen niet en masse naar de Belgische goal te stormen maar om de bus te parkeren en te wachten op een foutje van onze defensie. Zijn plannetje werkte uitstekend en Martinez kreeg die avond een tactisch lesje geleerd: voortaan moesten we, net als de Fransen, leren om 'leep' voetbal te durven spelen.

Misschien is het vanavond de uitgelezen kans om de Rode Duivels klinischer voor de dag te laten komen en de groepsfase van de Nations League al winnend af te sluiten. De Rode Duivels moeten dan wel Meunier en Witsel missen door een schorsing maar ze kunnen met behulp van een goede tactiek en een brede kern alsnog de groepswinst op klinische wijze veiligstellen.

Kijk vanavond hoe de Rode Duivels er het van afbrengen tegen Denemarken vanaf 20u25 op VTM.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top