Adrien Rabiot viel enkele jaren geleden in ongenade bij het Franse nationale elftal. Toch kondigde Didier Deschamps tot ieders verbazing aan dat hij geselecteerd was voor de afgelopen wedstrijden in de Nations League. Bij Juventus mat de middenvelder zich een nieuw élan aan, waardoor de Franse coach hem een nieuwe kans wilde geven. En dat lijkt hem geen windeieren te leggen, want Rabiot zou wel eens een grote rol in het Franse elftal kunnen spelen.
Frankrijk en Zweden staan dinsdagavond tegenover elkaar in de Nations League. Voor Les Bleus staat niet veel meer op het spel, want zij zijn al zeker van een plaatsje bovenaan groep 3. Na hun 1-0 overwinning tegen Portugal, tellen ze 13 punten, drie meer dan Christiano Ronaldo en de zijnen. Zelfs als de Fransen verliezen en als Portugal wint tegen Kroatië (derde met drie punten), eindigen Les Bleus op de eerste plaats. In dat geval zullen de onderlinge confrontaties namelijk doorslaggevend zijn, en die zijn beslecht in het voordeel van de Fransen.
 
De verwachting is dus dat Didier Deschamps zijn selectie omgooit om enkele spelers een kans te geven en speelminuten te gunnen. Maar als de Franse bondscoach nu al een les kan trekken, dan is het wel dat hij op het middenveld een interessante aanwinst heeft met de naam Adrien Rabiot.
 
Nu al een onbetwiste winnaar?
 
In 2018 verkeek de voetballer al zijn kansen bij de nationale ploeg. Rabiot reageerde teleurgesteld toen hij niet werd opgenomen in de lijst van 23 spelers van Deschamps en schreef de coach aan om te laten weten dat hij zijn rol als vervanger weigerde en dus niet meer beschikbaar was voor het Franse team. Dat was niet wat Deschamps wilde horen en veel zin om de speler nog eens op te roepen voor Les Bleus, had hij niet.
 
Maar zeg nooit nooit. Op 27 augustus riep de coach Rabiot tot ieders verbazing toch op voor de Nations League. De mannen belden met elkaar om hun geschillen bij te leggen en met een schone lei te herbeginnen. Rabiot zal dan wel op eieren gelopen hebben toen hij voor het eerst weer in de wandelgangen verscheen, maar op het veld liet hij zich meteen zien. Tegen Portugal stond hij bij de aftrap op het veld en maakte hij indruk met zijn spelinzicht, enkele mooie tussenkomsten en zijn vermogen om vooruit te spelen. Twee jaar na zijn laatste wedstrijd bij Les Bleus, lijkt hij wel een heel andere speler te zijn geworden.
 
Dat gebeurde niet vanzelf; Rabiot heeft sindsdien heel wat bijgeleerd. De middenvelder vond een nieuwe adem sinds zijn verhuis naar Juventus in 2019 en bouwde het broodnodige zelfvertrouwen op. “Veranderen van omgeving en van club, hat heeft me allemaal laten groeien. (…) Ik voel me nu veel beter”, legde hij voor de microfoon an Téléfoot op TF1 uit. Hij was zich ervan bewust dat hij weer kans maakte om geselecteerd te worden voor het nationale elftal en wilde niet dezelfde fouten maken. “Ik zou die plaats voor geen goud opgeven, ik heb geen zin om die groep te verlaten." Een jaar voor het EK is de terugkeer van Rabiot uitstekend nieuws voor de Fransen, die nog in de knoop lagen met hun middenveld.
 
Zweden wil degradatie voorkomen
 
Les Bleus hebben de kans om wat met de opstelling te experimenteren, maar dat geldt allerminst voor hun tegenstanders. De Zweden staan op de derde plaats gelijk met Kroatië, en zullen een tandje moeten bijsteken om de laatste plaats in de groep te vermijden, wat een degradatie naar groep B zou betekenen. Zweden haalde het afgelopen zaterdag wel van de ploeg van Luka Modric met 2-1, dankzij doelpunten van Danielsson en Dejan Kulusevski. Die laatste is een jong talent van Juventus en vond voor de eerste keer de netten in een truitje van de nationale ploeg. Zonder twijfel volgen er nog voor de beloftevolle speler.
 
De Zweedse selectie bestaat uit een schare veteranen zoals Marcus Berg (34 jaar), Lustig (33) en Larsson (35) en de jongere generatie zoals Kulusevski (20), Alexander Isak (21) en Mattias Svanberg (21). De overgang is op til, want de ervaring van de oudere garde helpt de debutanten duidelijk openbloeien. Het is goed mogelijk dat de Zweden op een dag met grote Europese ambities aandraven. Laat de wedstrijd tegen Les Bleus een eerste test zijn.
 
Volg de wedstrijd tussen Frankrijk en Zweden dinsdagavond om 20u35 op Eleven Sports 2, beschikbaar in de optie All Sports van Proximus Pickx.