Nils “Elnilson” Philips: “Onwezenlijk dat ik hier ben”

Door Proximus

Deel dit nieuws

Als een raket schiet de carrière van Nils Philips, Elnilson, de hoogte in. Zo praat hij ook, want Nils is niet te stoppen eenmaal hij begonnen is. Hij begon zijn carrière als caster tijdens de lockdown en enkele maanden later kan je hem al terugvinden in de studio van Be The Next Caster. Onwezenlijk vindt hijzelf, maar toch lijkt zijn onervarenheid hem geen parten te spelen. Integendeel zelfs.

Van waar komt die nickname El Nilson?

Ik ben een gigantische Simpsons-fan en Bart Simpson bekladde muren steeds met El Barto. Mensen wisten dat ook en ze begonnen me El Nilson te noemen. In mijn hoofd heb ik dat altijd gezien als een brand en enkele maanden geleden heb ik de moed ook gevonden om dat als brand naar voor te schuiven in de livestreams.

Die passie voor games, hoe is dat begonnen?

Ik heb altijd al gegamed. Van de oude Game Boy, die baksteen, naar Age of Empires en zoveel andere games. Ik speel heel wat games, maar er is maar één liefde: Counter Strike. Dat is entertainment die ik nergens anders vind. Een ronde van twee minuten lijkt soms eeuwen te duren en iedereen kan plots de meest waanzinnige stunts uithalen. Eén speler kan ook soms heel het spel doen kantelen. Dat heb je bijvoorbeeld niet in voetbal. Eén speler kan daar niet plots over heel het veld dribbelen en als er al iemand dat zou kunnen, dan is dat steeds dezelfde. Terwijl op Counter Strike iedereen dat op een goeie dag wel eens kan doen.

Nooit de droom gekoesterd om van gamen je beroep te maken?

Ik heb nooit de ambitie gehad om daar professioneel in door te groeien als speler. Je moet daar, als je professioneel echt top wil zijn, ook zeker zo’n 8000 uur in steken. Dat was wel iets te veel.

Waar hou je je naast het gamen zoal mee bezig?

Ik ben altijd extreem sociaal geweest. In studentenclubs kon je mij bijvoorbeeld vaak vinden. Een beetje een atypisch beeld dus van een gamer, of hoe mensen gamers vaak zien. Of het jeugdhuis ondersteunde ik ook. Dus gamen is niet mijn enige bezigheid. Dat schommelt wel sterk bij mij. Er zijn periodes waarin ik heel veel doe met mijn vrienden, maar er zijn ook periodes waarin die mij twee weken niet zien bijvoorbeeld.

Hoe ben je dan begonnen als caster?

Door de lockdown eigenlijk. Ik ben nog maar acht maanden bezig. Ik ben gewoon met streamen begonnen. Ik heb een tijdje voor Microsoft gewerkt en heb ook in Ierland gewoond en gewerkt. Maar het werd iets te veel en dan ben ik opnieuw in België komen wonen. En dan ook wel eventjes gezocht wat ik nu net wilde doen. Tijdens de lockdown wou ik dan ook gewoon iets doen voor mezelf, want uiteindelijk moet je toch gewoon doen wat je zelf wil doen. Ik kende de scene ook wel wat omdat ik voor Xbox heb gewerkt. Ik heb zo heel wat mensen ontmoet en ben hier ook terechtgekomen door die contacten.

Nog maar net begonnen als caster en nu al in de studio van Be The Next Caster. Wat doet dat met je?

Het is onwezenlijk eigenlijk. Ik geloof ook echt dat je bijna alles kan realiseren als je gewoon leeft hoe je dat zelf wil. Ik had nooit de intentie om mij voor deze show in te schrijven, maar plots deed de kans zich voor. Ik ben wel charismatisch en ik kan entertainen. Je hebt iemand nodig die mensen met technische kwaliteiten kan ondersteunen. Die mensen zijn misschien iets minder charismatisch en kunnen dan iemand gebruiken om hun te ontlasten en om hun kwaliteiten uit te spelen. Dus deze show is een geweldige kans om mezelf te tonen. Als ik doorga naar de volgende ronde, dan is dat geweldig. Als dat niet zo is, dan heb ik het toch maar mooi meegemaakt. Ik ontmoet nieuwe gezichten, ik ontmoet mensen hier bij Proximus. Ik win hier nu al eigenlijk.

Maar je hebt wel nog niet veel ervaring. Zal dat niet in je nadeel spelen?

Ik denk juist dat iets minder ervaring net in mijn voordeel kan spelen. Veel mensen komen vanuit een andere richting in die casting terecht en hebben zelf al duizenden uren in die game gestoken. Maar als puntje bij paaltje komt, is een stream een entertainmentproduct. Als er geen entertainment is, dan kijkt er niemand. En misschien is dat voor heel wat mensen een probleem als ze het willen maken in de esportsscene. Want je moet soms ook eens buiten die scene kunnen kijken en veel mensen komen net uit de scene zelf. Ik ken de industrie vanuit een heel andere hoek en dat is kennis en ervaring die andere deelnemers niet hebben.

Welke stappen moet je nog zetten om een betere caster te worden?

Ik ben geen afgewerkt product en zal dat ook nooit zijn. Dat kan ook gewoon niet. Ik heb wel wat talenten die ik van nature heb meegekregen, maar er zijn nog heel wat zaken die beter kunnen. Ik ben mij daar ook van bewust. Daarom wordt die feedback van de jury ook belangrijk. Met die input kan ik iets doen en kan ik beter worden als caster. Deze show zie ik als seizoen één, maar er komt misschien nog een tweede seizoen. Of kan ik ooit een comeback maken. Ik probeer mijn toekomst niet uit te plannen en mij vast te pinnen op één doel. Deze kans deed zich voor en die ga ik met beide handen grijpen. Deze show kan misschien nog andere deuren openen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top