De belangrijkste competitie binnen Rocket League begint aan haar wintersplit en blijft zich ontwikkelen om een steeds competitiever format aan te bieden.

De herfstsplit van de RLCS X is net afgelopen, of de Rocket League-stadions bereiden zich opnieuw voor op de komst van de beste Europese teams. Na de Zwitserse organisatie BDS te hebben gekroond tot regionaal kampioen na de Fall Split, begint RLCS X nu aan de tweede seizoensmanche, die van november tot januari zal plaatsvinden. Voor deze gelegenheid heeft Psyonix, de ontwikkelaar van het spel, het schema van het toernooi aangepast met twee doelstellingen voor ogen: meer spektakel aanbieden en tegelijkertijd de agenda van de spelers verlichten.

Voor deze wintersplit zal het format van de RLCS X worden aangepast op basis van de ervaring die is opgedaan tijdens de najaarsmanches. In plaats van de 32 teams die voorheen deelnamen aan een “Zwitsers systeem”, strijden nu 24 teams om de overwinning in een dubbele eliminatieboom. In de praktijk is het dus nodig om slechts één wedstrijd te winnen om verder te komen in het toernooi. Een dubbele nederlaag zal daarentegen resulteren in een definitieve uitschakeling. De winnaars gaan verder in de upper bracket, terwijl de verliezers van een wedstrijd in de lower bracket belanden. Het team uit de lower bracket dat de finale bereikt zal dus twee keer zijn tegenstander moeten verslaan (Bracket Reset, red.) om te mogen hopen op de titel. Alle wedstrijden worden in een BO5 gespeeld, met uitzondering van de eindfase die in een BO7 doorgaat (zowel in de lower bracket als in de upper bracket).

De favorieten

BDS

© BDS

Wie kan de Zwitserse organisatie in deze eerste wintermanche uit verband spelen? Het team bestaande uit MaRc_By_8, M0nkey M00n en Extra heeft tijdens het laatste Major Event, waar het trio de regionale titel won, nog maar eens zijn superioriteit getoond. Zonder een innovatieve speelstijl in termen van rotatie, maken de BDS-spelers steeds meer indruk door hun vermogen om te anticiperen en door hun synergie. BDS, ongetwijfeld het referentieteam in Europa en een van de topteams in de wereld, is logischerwijs een van de grote favorieten voor de eindoverwinning van deze wintersplit.

Renault Vitality

© Vitality

De bijen blijven aan kracht winnen en komen uit een meer dan bevredigend Major Event, waar ze in de finale opnieuw met BDS te maken kregen. Het Franse team heeft een getalenteerd trio met individuele kwaliteiten, dat wat betreft pure techniek tot de beste in Rocket League behoort. Fairy Peak!, Kaydop en Alpha 54 willen graag wraak nemen op hun Zwitserse rivalen en een tweede seizoensmanche winnen in deze RLCS X.

Wat betreft het derde team dat aan deze prognose kan worden toegevoegd, is het moeilijk om een duidelijke favoriet aan te duiden, aangezien de scene zo competitief is. Endpoint bevestigde zijn goede vorm op het Major Event met een plek in de halve finales, alvorens te verliezen van Vitality na een wedstrijd die spannender was dan de eindscore laat vermoeden (0-4). Dé grote verrassing van het toernooi was zonder twijfel Galaxy Racer, dat nipt de duimen moest leggen voor BDS (3-4) voor de poorten van de grote finale. We mogen ook Top Blokes niet vergeten, dat ondanks een teleurstellend Major Event een serieuze mededinger blijft voor de eerste plaatsen in het klassement.

Belgen en wolven

De RLCS X Winter Split zal verschillende nieuwe teams verwelkomen. Het wordt ongetwijfeld interessant om de prestaties van het nieuwe Wolves Esports te volgen. De Engelse voetbalclub neemt voor het eerst deel aan een Rocket League-toernooi en is tot op heden de enige vertegenwoordiger van de Premier League die investeert in de carball game.

De aanwezigheid van de Belgen op het hoogste niveau blijft verzekerd met AztraL, het speerpunt van het Amerikaanse team Oxygen Esports, en Cha0s, die ook nu Triple Trouble zal coachen.

Het eerste evenement van deze wintersplit is te volgen vanaf deze donderdag en loopt tot zondagavond. De winnaar van de manche zal 30.000 dollar en 401 extra punten in het algemeen klassement opstrijken.

Copyright afbeelding: Psyonix