De achterhoede van de Gouden Generatie bij de Rode Duivels raakt stilaan wat verouderd. Een opvolging dringt zich op. Een rij hoger op het veld is dat enigszins anders. Kevin De Bruyne (29) en Axel Witsel (31) kunnen nog wel even meedraaien in de centrale as van het middenveld. In de wandelgangen wacht er intussen iemand om de nieuwe leider te worden daar: Youri Tielemans.
Een van de weinige punten die we moeten onthouden na het vriendschappelijk duel tussen België en Zwitserland is dat Youri Tielemans bij zijn invalbeurt meer schwung aan het spel bracht. Het was duidelijk dat hij sneller vooruit durfde voetballen. Bij afwezigheid van Kevin De Bruyne durft hij in het middenveld de lakens uit te delen. Niet verwonderlijk gezien zijn huidige rol bij zijn club Leicester City.

Tielemans speelt er namelijk een klein beetje lager ten opzichte van vorig seizoen, waardoor hij het spel meer voor zich heeft en veel bepalender is in de opbouw. “Door het feit dat ik in een diepere rol speel, zullen er dit seizoen meer pre-assists zijn dan echte assists”, zei Tielemans daar eens over.

Belichaming nieuwe generatie

Momenteel staat Tielemans bij de nationale ploeg nog wat in de schaduw van een De Bruyne. “Nu blijft hij vaak een meeloper”, zei voetbalanalist Marc Degryse eens over hem. Maar met zijn 23 jaar heeft de middenvelder nog genoeg tijd in het verschiet om ooit het verschil te maken bij de Rode Duivels. Hij moet de vaandeldrager worden van de nieuwe generatie die stilaan aan het opkomen is.

Zijn spelintelligentie, vooruit denken, tempo en vuur zullen de Rode Duivels met het oog op de toekomst nog vaak nodig hebben.

Rol van leider gewoon

Daarnaast bezit Tielemans nog over een belangrijke factor: leiderschap. Je ziet hem naast zijn harde en verfijnde voetbalwerk ook nog coachen, corrigeren en sturen op het veld. Brendan Rodgers, zijn trainer bij Leicester, noemt niet voor niets Tielemans zijn coach op het veld. “Ik ben het gewend om de rol van leider op te nemen, al van toen ik kind was, in alle leeftijdscategorieën die ik sinds mijn komst naar Anderlecht doorlopen heb”, zegt Tielemans daarover.

Zijn prestaties bij zijn clubs en de nationale ploeg de voorbije jaren hebben ervoor gezorgd dat zijn rol binnen de groep duidelijk geëvolueerd is. Nu is die nog relatief beperkt bij de Rode Duivels, toch deinst Tielemans er niet voor terug om zijn truitje nat te maken.

Maar ooit zal hij uit de schaduw van anderen treden en de grote leider worden in de basisploeg. “Die dag komt er, maar laat ons niet te snel gaan. Het is aan mij om met mijn spel die status op te eisen”, aldus een nuchtere Tielemans.