Hoe ‘The Color Purple’ de carrière van Whoopi Goldberg lanceerde

Films | De actrice Whoopi Goldberg blaast vandaag 65 kaarsjes uit. Als actrice is ze onmisbaar in Hollywood, waar ze al menig film gedraaid heeft tijdens haar carrière. Haar absolute hoogtepunt lag in het begin van de jaren 90, maar doorbreken deed Goldberg al in 1985. Toen kroop ze in de huid van Celie in ‘The Color Purple’ van Steven Spielberg.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Voor ze haar grote entree maakte in de filmwereld rijgde Whoopi Goldberg, die geboren werd als Caryn Elaine Johnson, de ene kleine job aan de andere. Tegelijkertijd waagde ze zich voor het eerst aan theater en al snel kreeg ze rollen in meerde stukken op Broadway. Haar talent bleef niet onopgemerkt en een zekere Steven Spielberg bood haar in 1985 een eerste filmrol aan in zijn verfilming van Alice Walkers roman 'The Color Purple'.
 
De succesvolle regisseur ziet haar als de ideale actrice om Celie te spelen, een jonge zwarte Amerikaanse vrouw in het begin van de 20e eeuw die in het zuiden van de Verenigde Staten woont. De film volgt haar leven gedurende 40 jaar, tussen het misbruik van haar vader, het geweld van haar man, haar relatie met haar zus en kinderen en tenslotte haar moed om zich te verdedigen met de hulp van twee andere jonge vrouwen.

Koningin van de komedie

Hoewel hij de controverse niet uit de weg ging - sommige critici hekelden het feit dat een witte man het verhaal van een Afro-Amerikaans familiedrama vertelt - was de film een groot succes en werd hij genomineerd voor 11 Oscars. Met name Whoopi Goldberg's optreden werd geprezen en hoewel ze geen enkele Oscarnominatie kon verzilveren, won ze wel een Golden Globe voor Beste Actrice.
 
Een beter debuut kan je je als actrice bijna niet indenken. Door ‘The Color Purple’ werd Goldberg meteen internationaal op de kaart gezet. Toch staat die eerste rol in groot contrast met haar volgende filmprojecten, die vooral komisch zijn. Goldberg speelde in een indrukwekkend aantal komedies, waarvan 'Sister Act' waarschijnlijk de bekendste is. In 1992 portretteert de actrice de zangeres Dolores Van Carter, die na getuige te zijn van een moord haar toevlucht neemt tot een klooster. Een jaar later keerde ze terug naar haar rol, voor het tweede deel van de saga, waarvan ondertussen een derde opus in voorbereiding is.


Een indrukwekkende filmografie

Allemaal geweldige films, maar haar grootste succes is zeker 'Ghost' (1990), een romantische film waarin ze bijna de spotlight steelt van Patrick Swayze en Demi Moore. Goldberg speelt Oda Mae Brown, een 'helderziende' die doet alsof ze met geesten communiceert om haar klanten op te lichten, maar dan ontdekt dat ze echte bovennatuurlijke krachten heeft. Deze voorstelling leverde haar een Oscar op, een historische erkenning omdat het pas de tweede keer in de geschiedenis van de cinema was dat een Afro-Amerikaanse actrice het beeldje won.
 
Vanaf het einde van de jaren negentig is de eerste vrouw die de eer had om de Oscars te mogen presenteren, iets dat ze uiteindelijk vier keer zal doen, geleidelijk overgegaan van grote Hollywoodproducties naar kleinere rollen en televisieseries. Zo heeft ze haar stem geleend aan vele animatiefilmpersonages, zoals in 'The Lion King 3' en 'Toy Story 3'. Ondanks haar immense filmografie is de actrice nog niet toe aan haar pensioen, want binnenkort zal ze de hoofdrol spelen in de miniserie 'The Stand', een bewerking van een roman van Stephen King uit 1978. Gelukkige verjaardag Whoopi!
 
'The Color Purple' met Whoopi Goldberg is beschikbaar in de Proximus VOD catalogus

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top