Slechts één profclub (1A + 1B) slaagt erin om meer dan 30% van de voorzetten bij een ploegmaat te krijgen

Jupiler Pro League | Door de interlandbreak ligt de Jupiler Pro League volledig stil terwijl er in 1B enkele inhaalwedstrijden gespeeld gaan worden. De rustigere week biedt voor heel wat trainers misschien een mogelijkheid om wat hekele puntjes aan te slijpen bij de niet-internationals. Het trappen van goede voorzetten bijvoorbeeld... want dat lijkt toch niet meteen het sterkste punt van onze profclubs.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Geen enkele profclub slaagt er voorlopig namelijk in om 1/3 van de voorzetten bij een ploegmaat te krijgen. Een goede voorzet biedt nochtans quasi altijd per definitie een gevaarlijk standje voor doel, maar meestal bereikt een voorzet van een profspeler in België dus vooral een tegenstander of gewoon niemand. Gemiddeld komen zowel in 1A als in 1B iets meer dan 23% van de voorzetten aan bij een ploegmaat.

Grote verschillen

Volgens de data van de Pro League is R. Antwerp FC de enige ploeg die momenteel een percentage boven 30% haalt. Bij de Great Old komt 32% van de voorzetten bij een ploegmaat; daarmee doet het stamnummer 1 beter dan de nummers twee (RSC Anderlecht met 29%) en drie (KV Mechelen en SK Deinze met 28%).

Aan de andere kant van de tabel vinden we Waasland-Beveren. De Oost-Vlamingen krijgen amper 15% van de voorzetten tot bij een ploegmaat. Cercle doet ietsje beter met 18% en ook AS Eupen komt niet aan 1 op 5 (19%). Uit 1B zijn Club NXT, Lierse Kempenzonen, Seraing én RWDM de slechtste leerlingen van de voorzetklas. Maar zij halen toch 22%. Beduidend beter dan de drie laagste teams uit de ranking.

Passeurs

KAA Gent heeft dan weer de vlotste passeurs in de rangen. Bij de Buffalo's komen 84% van de passes aan bij een ploegmaat. Daarmee doet Gent beter dan RSC Anderlecht (82%), KRC Genk, R. Antwerp FC en RFC Seraing (81%). KV Oostende is bij deze statistiek de minst goede profclub. De kustploeg zit aan 71%. Lierse Kempenzonen doet één percentje beter en is voorlaatste. In 1A komen gemiddeld 78,4% van de passes toe bij een ploegmaat, in 1B ligt dat gemiddelde ietsje later (76,8).

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top