De beste koninklijke saga’s kijk je op Koningsdag

15 november is een hoogdag voor iedereen met een hart voor koningshuizen. We vieren Koningsdag, en het vierde seizoen van de successerie ‘The Crown’ verschijnt op Netflix. Reden genoeg om wat te bingewatchen. Dit zijn onze kijktips.

De Britten

Het Britse koningshuis staat altijd garant voor intrigerende verhalen. Dat bewijst de Netflixserie ‘The Crown’ al drie seizoenen lang. Het historische drama over de regeerperiode van Queen Elizabeth II is een absolute must watch, zeker omdat komende zondag het vierde seizoen op de streamingdienst verschijnt. Daarin maken onder andere Margaret Thatcher en Lady Diana hun opwachting.
 
Wie niet genoeg kan krijgen van de Britse royals, kan zijn honger zondag ook stillen met documentaires als ‘Diana: In her own words’, ‘The Royal House of Windsor’ en ‘The Story of Diana’. En voor wie liever een komische noot heeft bij al dat koninklijk gedoe, is er de serie ‘The Windsors’.
 
Bovenstaande films en series zijn te streamen op Netflix.

De Belgen

Ons eigen koningshuis moet op het vlak van schandalen en intriges niet onderdoen. Onze huidige koning Filip heeft hard moeten knokken om het vertrouwen van het volk te winnen. Die strijd is opgetekend in de documentairereeks ‘Filip Van België. De lange weg naar de troon’. Daarin komt aan bod hoe de jonge prins zijn hele leven lang te horen kreeg dat hij niet geschikt was voor de functie. De zin “Hij kan het niet” achtervolgde hem jarenlang.
 
De kroonprins was houterig, verstarde voor de camera’s en werd daardoor vaak het mikpunt van kritiek. Dat juk gooide hij intussen van zich af. Zijn opmerkelijke zegetocht naar de harten van menig landgenoot is in de documentaire nauwgezet in beeld gebracht.
 
De vierdelige reeks ‘Filip Van België. De lange weg naar de troon’ kan gestreamd worden op VRT NU.

De Russen

De Russische Romanov-dynastie viel natuurlijk bij de communistische revolutie van 1917. Nicolaas II werd de laatste tsaar, en zijn regeerperiode was al doorspekt met bloederige incidenten, onkunde en de intrigerende Grigori Rasputin, die tot ieders verbazing heel wat vertrouwen kreeg van de tsaar.
 
De Netflixserie ‘The Last Czars’ volgt de carrière van Nicolaas II, die al bij zijn kroning omgedoopt werd tot “Nicolaas de Bloedige” en die de bijnaam in de loop van zijn carrière meermaals bevestigde.

'The Last Czars' is te streamen op Netflix.

Het lichtere werk

Het hoeft natuurlijk niet altijd historisch correct en ernstig te zijn. Heb je meer zin in het lichtere werk en mogen de koninkrijken gerust denkbeeldig zijn? Dan is er ook voor jou keuze genoeg. Disney biedt uiteraard een lange rij koninkrijken, prinsen en prinsessen aan, maar hier willen we ‘Frozen’ toch nog eens warm aanbevelen. Herbeleef de avonturen van Anna en Elsa, de prinsessen van het koninkrijk Arendelle, met jong en oud.
 
Netflix heeft dan weer de filmsaga ‘A Christmas Prince’, waarin Amber halsoverkop verliefd wordt op prins Richard van Aldovia. De familiefilm kreeg twee sequels.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top