Veldrijden - Overzicht oktober: ongewoon seizoen, ongewone start

Sport | Terwijl de Ronde van Italië nog maar net was begonnen en de editie 2020 van klassiekers als Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Vlaanderen nog moesten worden gereden, trokken de veldrijders de wei in voor het nieuwe seizoen. Een seizoen dat ze, net zoals hun collega’s die vooral op de weg rijden, in heel bijzondere, ja zelfs bizarre omstandigheden moeten afwerken: niet te midden van het gejuich van duizenden fans, de geur van drank- en eetstandjes of de luide muziek uit vip- en ambiancetenten, maar wel op een leeg en stil parcours… Als de cross al kon doorgaan ten minste, want veel organisatoren gooiden de handdoek in de ring: zonder publiek kunnen zij geen rendabele cross garanderen.

Door Tagtik

Deel dit nieuws

De maand oktober was een zwarte maand voor de organisatie van de Wereldbeker: de WB-kalender werd herleid tot 5 manches, nadat de manches van Koksijde (22 november), Besançon (29 november), Zonhoven (13 december), Diegem (27 december), Villars (17 januari) en Hoogerheide (24 januari) al werden geschrapt. Op de nieuwe kalender staan nu nog Tabor (29 november), Namen (20 december), Dendermonde (27 december), Hulst (3 januari) en Overijse (24 januari).
 
De grote tenoren Wout van Aert en Mathieu van der Poel kwamen in oktober nog niet in actie in het veld. Zij kruisten wel de degens in Gent-Wevelgem, waar hun rivaliteit hen van de zege hield (Van Aert werd 8e en Van der Poel 9e, terwijl Mads Pedersen won). In de Ronde van Vlaanderen klopte Van der Poel Van Aert in een millimeterspurt. De Nederlandse alleskunner eindigde ook nog 2e in de Brabantse Pijl en won de Binck Bank Tour.
 
Heren: in afwachting van de tenoren
 
De eerste grote afspraak van het veldritseizoen was er al eind september met een Ethias Cross, de Rapencross in Lokeren, waar Eli Iserbyt aan het langste eind trok, voor Toon Aerts en Laurens Sweeck. Op 3 oktober, op de Polderscross in Kruibeke toonde Toon Aerts zich de sterkste: hij won er met een kleine voorsprong op Laurens Sweeck. Een week later was Aerts ook de snelste in Gieten (11 okt), bij de eerste cross in de Superprestige. De renner van Telenet-Baloise Lions maakte er in Beringen (17 okt) drie op een rij van. Als lichtgewicht had Eli Iserbyt meer verwacht op dat parcours op de historische mijnsite, maar de week erna, bij de tweede manche van de Superprestige in Ruddervoorde (24 okt) zette hij de puntjes op de i. Hij trok de lijn door op de Koppenbergcross in Oudenaarde (31 okt): hij won er op indrukwekkende wijze de eerste manche van de X2O Trofee.
 
Dames: Oranje boven
 
Bij de heren kan alleen de Nederlander Lars van der Haar zich tussen het Belgische geweld mengen, met podiumplaatsen in Beringen, Ruddervoorde en Oudenaarde, maar bij de dames is het (bijna) al Nederland wat de klok slaat. In de topcrossen was het podium telkens weggelegd voor Oranje, met winst voor Lucinda Brand in Kruibeke, Ceylin Del Carmen Alvarado in Gieten en Ruddervoorde, Denise Betsema in Beringen en Annemarie Worst in Oudenaarde. Alleen de Italiaanse Eva Lechner kon zich met een derde plaats in Beringen tussen de Nederlandse veldrijdsters op een podium plaatsen. De dichtste ereplaats voor een Belgische was de 6e plek voor Laura Verdonschot in Ruddervoorde. Het opvallendste wapenfeit voor de Belgische dames was misschien nog wel de 10e plek in de Koppenbergcross voor Lotte Kopecky, de Belgische kampioene… op de weg en het tijdrijden en twee weken eerder nog derde in de Ronde van Vlaanderen. 
 
Elders…
 
Ook op andere plekken in Europa werd in oktober nog gecrost, met als belangrijkste cross de cross van Bern, onderdeel van de EKZ CrossTour, het Zwitserse regelmatigheidscriterium. Half september had de Zwitser Lars Forster de eerste manche in Baden gewonnen, voor Vincent Bastaens. In Bern won Michael Vanthourenhout voor Vincent Bastaens en Spanjaard Orts Lloret. Bij de dames was Denise Betsema er de sterkste.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top