Fati, Kimmich, Ronaldo… Opeenstapeling aan matchen zorgt voor tal van blessures

Voetbal | In een overvolle voetbalkalender maken we ons op voor de laatste interlandbreak van dit jaar. Maar niet iedereen staat hiervoor te springen. Door de opeenstapeling aan wedstrijden zijn er namelijk veel meer blessures dan anders.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Niemand luistert naar de spelers

Wat hebben spelers als Cristiano Ronaldo, Ansu Fati, Trent Alexander-Arnold en Joshua Kimmich gemeen met elkaar? Ze behoren niet alleen tot de top van de voetbalwereld, deze opgenoemde spelers zullen de komende interlandbreak namelijk niet te zien zijn. Cristiano Ronaldo moest vorig weekend de strijd staken met een enkelblessure tijdens het topduel tussen Juventus en Lazio. Ansu Fati ligt dan weer vier maanden in de lappenmand door een blessure aan de meniscus van zijn linkerknie.

Nu horen we je zeggen: blessures horen bij het voetbal, dat is nu eenmaal het risico van het vak. Toch bewijzen cijfers ons dat door de opeenstapeling aan wedstrijden momenteel er meer blessures zijn dan anders. The Athletic bekeek het aantal spierblessures in de Premier League in de eerste vijf weken van de competitie en vergeleek die met voorgaande jaren. Daaruit bleek dat er nu 42 procent meer spierblessures zijn dan vorig seizoen. Sommige spelers kregen amper twee weken rust tussen het einde van vorig seizoen en de start van dit seizoen. Kevin De Bruyne kreeg van zijn club Manchester City exact acht dagen vakantie. “Ook je lichaam moet kunnen genezen. Maar niemand luistert naar de spelers”, zei een misnoegde De Bruyne vorige maand nog toen hij het slachtoffer was van zo’n spierkwetsuur.

Niet alleen in de Premier League trouwens, ook elders kunnen we topelftallen samenstellen met spelers die voor korte of lange tijd aan de kant staan. Typische overbelastingsblessures aan de hamstring of de bovenbenen zijn schering en inslag. Jonge voetballers kampen daarnaast steeds vaker met kraakbeenproblemen door de veelheid aan wedstrijden in het hedendaagse voetbal.

Mixen van bubbels

Maar niet alleen blessures gooien momenteel roet in het eten, ook het coronavirus blijft een vervelend beestje dat we niet kwijt lijken te geraken. Deze twee factoren gecombineerd zijn er maar weinig coaches te vinden die staan te springen voor interlandvoetbal. Toen Club Brugge-jonkie Charles De Ketelaere voor het eerst werd opgeroepen voor de nationale ploeg, was zijn coach Philippe Clement duidelijk. “Ik zou liever hebben dat er geen spelers van mij worden opgeroepen voor de nationale ploeg. Want de vorige keer kwamen er een paar besmet terug. Verschillende bubbels komen weer samen, wat het risico op besmettingen andermaal vergroot.”

Dat Clement een punt heeft wat betreft het mixen van de bubbels, is zopas bewezen bij de Deense nationale ploeg. Negen spelers zijn namelijk in een preventieve quarantaine geplaatst nadat een speler en een therapeut positief hadden getest op covid-19. Deze negen spelers missen sowieso het vriendschappelijk duel tegen Zweden, of ze de duels tegen IJsland en België halen is nog een vraagteken.

Verplichte quarantaine brengt rust

Dankzij de overvolle kalender omwille van het coronavirus hebben heel wat spelers geen nood aan extra interlandverplichtingen, maar aan rust. Sommige autoriteiten helpen daarbij de spelers. Denken we maar aan de Serie A. Wanneer een speler van een bepaalde ploeg positief zou testen op het coronavirus, moeten alle ploeggenoten in quarantaine voor tien dagen. Om die reden lijkt Romelu Lukaku de laatste interlands van dit jaar te gaan missen.

Desalniettemin gaat de show gewoon door. Vaak door zeer vet betaalde voetbalcontracten. Maar op veel sympathie kan er maar weinig gerekend worden. Ook de spelers zelf hebben moeite om zich op te laden voor de Nations League, laat staan voor een oefenduel. “ De kalender zit al jaren overvol. En nu des te meer door corona. Minder wedstrijden spelen zou juist de kwaliteit van het voetbal verbeteren. Zoveel mogelijk matchen plannen om mensen te plezieren, is niet het beste plan”, liet Thomas Meunier enkele maanden geleden nog weten.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top