België heeft het geluk over een gouden generatie te beschikken, maar Zwitserland – dat woensdag voor een vriendschappelijke interland naar Leuven afzakt – kan met verschillende spelers in de huidige selectie prat gaan op de titel van wereldkampioen in 2009. Bij de U17 weliswaar, maar toch.
Haris Seferovic ontbond zijn duivels tegen de Rode Duivels in november 2018. De Zwitserse aanvaller verschalkte de troepen van Roberto Martinez en kaapte zo het ticket voor de Final Four in de Nations League weg. Weinigen weten echter dat de spits van Benfica bijna dag op dag negen jaar eerder Zwitserland zijn tot dusver enige wereldkampioenentitel bezorgde.
 
Neymar en Götze onmachtig tegen Zwitsers
 
Voor zijn eerste optreden op de Wereldbeker U17 in 2009 werd Zwitserland ingedeeld in een moeilijke poule met het Brazilië van Neymar en Coutinho, maar ook Mexico en Japan. De Zwitsers trokken zich desalniettemin aardig uit de slag met drie zeges. Dankzij hun flamboyante spel en een geharde mentaliteit zette het team onder leiding van Granit Xhaka vervolgens Duitsland opzij in de achtste finales. De kleine Zwitsers beslisten de match tegen de ploeggenoten van Mario Götze pas in de verlengingen na een doldwaze partij (4-3).
 
In de kwartfinales pakte Zwitserland de scalp van Italië (2-1) vooraleer Colombia in de pan te hakken in de Final Four. In de finale wachtte Nigeria, dat in de vorige ronde het Spanje van Isco en Morata klopte (1-3).
 
Seferovic de Verlosser
 
Als drievoudig wereldkampioen en titelverdediger had Nigeria de kans om Brazilië te overtreffen en viervoudig eindwinnaar te worden. Voor de ogen van 60.000 toeschouwers wou Zwitserland zijn huid echter duur verkopen. Uiteindelijk scoorde Haris Seferovic de enige goal van de wedstrijd in de 63ste minuut.
 
Van de elf basisspelers toen slaagden weinigen erin om op het hoogste niveau door te breken. De nu 28-jarige Benjamin Siegrist werd toen tot beste doelman van het toernooi verkozen en staat nu onder de lat bij het Schotse Dundee United. Enkel Ricardo Rodriguez, Granit Xhaka, Haris Seferovic, Pajtim Kasami en Nassim Ben Khalifa konden doorstromen naar de nationale A-ploeg. Die kleine Zwitsers zijn groot geworden.
 
Volg de vriendschappelijke interland tegen Zwitserland woensdag vanaf 20u25 op VTM.