De laatste vier tickets richting het uitgesteld EK voetbal van volgend jaar worden aanstaande donderdag uitgedeeld. De play-offs, die worden gevoetbald op basis van de resultaten in de eerste editie van de Nations League, moeten uitmaken wie de laatste plaatsjes mag innemen op het EK. Hongarije of IJsland maken in een onderling duel uit wie in de Groep des Doods zal terechtkomen.
Wie pakt de laatste tickets richting het EK? Die vraag wordt donderdagavond definitief beantwoord. In de A-divisie wordt het een eindstrijd tussen IJsland en Hongarije, nadat beide landen respectievelijk Roemenië en Bulgarije wisten te kloppen. In de B-divisie pakte Bosnië-Herzegovina verrassend geen finaleplek. Noord-Ierland haalde het na het nemen van strafschoppen. Tegenstander hier wordt Slowakije, dat Ierland klopte na evenzeer penalty’s. Divisie C krijgt wellicht de meest attractieve finale met Schotland tegen Servië. Dat laatste land hield Noorwegen, met onder meer Erling Haaland en Martin Odegaard, van een finaleplaats. In Divisie D zoeken Georgië en Noord-Macedonië naar een primeur. Een van deze twee landen zal zich voor het eerst plaatsen voor een internationaal landentoernooi.

Sprookje op EK 2016

Indien IJsland het donderdag haalt, mogen de Vikings zich opmaken voor hun tweede EK op een rij. Hongarije wil als een van de speelsteden daar een stokje voor steken. Sowieso komt een van deze twee landen straks terecht in de moeilijkste poule op het EK. De winnaar van de play-offs in de A-divisie komt namelijk terecht in groep F, waar Portugal, Frankrijk en Duitsland staan te wachten. Aan Frankrijk heeft IJsland alleszins geen al te beste herinneringen. Op het vorige EK werden de IJslanders namelijk na een geweldig toernooi in de kwartfinales naar huis gestuurd door Les Bleus.

Ook Hongarije was er trouwens bij op het vorige EK. De Hongaren werden verrassend groepswinnaar, nota bene in dezelfde groep als IJsland. In de achtste finales wachtte een duel met België. De Rode Duivels zouden echter de Hongaren wegblazen met 4-0.

Primeur voor Georgië of Noord-Macedonië

De winnaar in de B-divisie, Noord-Ierland of Slowakije, komt volgend jaar terecht in groep E. Daar worden Zweden, Spanje en Polen de tegenstanders. Noord-Ierland plaatste zich in 2016, net als IJsland, voor het eerst voor een eindronde op een EK. Net als Hongarije vloog Noord-Ierland er in de achtste finales uit. Bij Slowakije rekenen ze onder meer op Patrik Hrošovský van Racing Genk om het felbegeerde ticket binnen te halen.

In Divisie C is Servië dan weer de grote favoriet voor zijn finale tegen Schotland. Servië maakte in zijn halve finale indruk tegen opkomend land Noorwegen. Winst en kwalificatie zou een duel met buurland Kroatië opleveren op het EK van volgend jaar. Servië of Schotland zal namelijk bij groep D terechtkomen, waar Engeland, Kroatië en Tsjechië wachten.

Tot slot zal het donderdag een magische avond worden voor Georgië of Noord-Macedonië. Een van deze twee landen zal zich vanuit Divisie D voor het eerst plaatsen voor het EK. Wordt het Georgië, met onder meer Giorgi Kvilitaia van KAA Gent, of het Noord-Macedonië van Gjoko Zajkov (Charleroi)? De winnaar komt volgend jaar in groep C met Nederland, Oekraïne en Oostenrijk terecht.

De play-off-finales voor Euro 2020

A-Divisie: Hongarije – IJsland (20u45)
B-divisie: Noord-Ierland – Slowakije (20u45)
C-Divisie: Servië – Schotland (vanaf 20u35 te bekijken via Eleven Sports 1)
D-Divisie: Georgië – Noord-Macedonië (18u)