Roglic kan zich troosten met winst in een spannende Vuelta

De 75ste editie van de Ronde van Spanje werd zondag afgesloten met de kroning van Primoz Roglic, die na zijn succes van vorig jaar een dubbele overwinning op zijn naam schrijft. Een Vuelta die, net als de andere twee grote rondes, een adembenemend verloop kende.

Deze Vuelta-editie van 2020 speelde zich af in een bijzondere context: de ronde vond 2 maanden te laat plaats, het vertrek verhuisde van Utrecht in Nederland naar Irun in het Baskenland. Waar deze koers gewoonlijk wordt gereden in een zomers klimaat, hadden de renners te maken met herfstcondities in de 18 etappes van deze Vuelta. Maar ondanks al deze omstandigheden woedde een hevige strijd, voornamelijk tussen twee mannen, om de rode trui terug te halen naar Madrid.

Vanaf de eerste etappes lieten verschillende favorieten en outsiders zich opmerken. Titelverdediger en favoriet Primoz Roglic won meteen de eerste etappe en mocht de bijhorende rode trui aantrekken.

Roglic versus Carapaz

In het kielzog van de winnaar van Luik-Bastenaken-Luik volgden de grote namen elkaar op met Carapaz, Dan Martin, Chaves, Mas, Valverde, Carthy… En tijdens de 6e etappe was het Richard Carapaz die kon profiteren van een minder goed moment voor de Sloveen om de rode leiderstrui te stelen. Vijf dagen later, op een vlakke etappe, zou Roglic de etappe winnen en een kleine doorbraak creëren op zijn tegenstanders. De twee mannen stonden op dat moment gelijk in het klassement maar de Jumbo Visma-renner nam opnieuw de leiding… voor 2 dagen.

In een van de belangrijkste etappes van deze Vuelta, die de top van de verschrikkelijke Angliru bereikte, voerden de sterke mannen een magnifieke strijd op hellingen van meer dan 20%.

De Brit Hugh Carthy zegevierde aan de top terwijl Roglic een paar seconden op zijn concurrenten verloor en Carapaz van de gelegenheid gebruik maakte om terug te keren naar het front. Wat een duel!

Een chrono die de kaarten herschikt

De afgelopen week bood op papier twee belangrijke gelegenheden voor de mannen van de generaal. Eerst een tijdrit van 33 kilometer die eindigde op de top van de korte maar intense Mirador de Ezaro. Roglic, goed hersteld van zijn teleurstelling in de Tour de France, zegevierde met zijn 4de ritzege in deze Vuelta.

In het algemeen klassement, op 5 etappes van de finish, stonden Roglic en Carapaz aan de top en Hugh Carthy van Education First volgde op 47 seconden.

De voorlaatste etappe zou daarom beslissend worden met de finale in de formidabele Alto de la Covatilla. De Sloveen hield zijn leiderstrui vast met 24 seconden voorsprong. Carthy klokte af op 47 seconden.

Roglic wist de teleurstelling van zijn verloren Tour de France tegen Tadej Pogacar weg te werken.

Slechts 9 Belgen... maar 3 overwinningen!

Bij de start van deze Vuelta waren er negen renners die ons land vertegenwoordigden: Tim Wellens, Gerben Thijssen, Brent Van Moer, Stan Dewulf, Kobe Goossens, Rémy Mertz en Tosh Van der Sande van Lotto Soudal en Jasper Philipsen (UAE Team Emirates ) en Ilan Van Wilder (Sunweb).

Aan het einde van deze Vuelta hebben de Belgen 3 overwinningen behaald. Tim Wellens mocht 2 boeketten in ontvangst nemen door te ontsnappen tijdens de 5de en 14de etappes. Jasper Philipsen opende zijn teller op de grote ronden met een sprintoverwinning in de 15de rit, de langste van deze Vuelta. Een mooi afscheidscadeau voor de jonge renner, die zijn team verlaat om zich bij Alpecin-Fenix aan te sluiten.

Een spectaculaire Vuelta, zoals de rest van het seizoen dat jammer genoeg ten einde loopt…

Wielersport

Bekijk alles
Top