Vrijdag kreeg Westerlo vanop de elfmeterstip een unieke kans om een 1-2 voorsprong op te bouwen tegen RWDM. Helaas voor de Kempenaars trapte Igor Vetokele het leer tegen de paal waarna zijn team uiteindelijk nog met 3-1 ten onder ging. Een schrale troost voor Vetokele is wel dat er dit seizoen opvallend veel strafschoppen gemist worden in 1B.
De spits van Westerlo was al de zesde speler die een strafschop onbenut liet dit seizoen. Eerder misten ook Yagan (RWDM), Mertens (Deinze), Allach (Lierse Kempenzonen), Hendrickx (Lommel) en Van Den Keybus (Club NXT) al vanop elf meter. Concreet komt dat neer op één misser per drie strafschoppen.

Vorig seizoen werden er over de hele voetbaljaargang amper vier penalty's gemist terwijl er 22 benut werden en ook in de jaren voordien bleef het aantal missers redelijk binnen de perken. Het seizoen 2017-2018 staat voorlopig bovenaan met het meeste aantal gemiste strafschoppen; toen werden er tien gered door de doelman of niet binnen het kader getrapt.

Meer strafschoppen

Het grote aantal missers is misschien ook wel wat te verklaren door het grote aantal toegekende strafschoppen. Dit seizoen zitten we aan een gemiddelde van meer dan twee strafschoppen per speeldag (als we het gemiddelde van het aantal gespeelde wedstrijden aanhouden in deze verhakkelde competitie).

Dat gemiddelde ligt een pak hoger dan de aantallen van de vorige seizoenen. Voorlopig werden er in 2016 - 2017 het meeste penalty's toegekend. Toen werden er 39 getrapt (slechts 9 gemist); goed voor een gemiddelde van 1,4 per speeldag.

Dit seizoen kreeg RWDM trouwens al het meeste elfmeters. Zij zitten aan vijf (vier benut) terwijl Westerlo, Deinze en Seraing nog maar één strafschop kregen dit seizoen.